ЖАН КРИСТОФ БИСОН ПОСТАО ЧЛАН ДНВ-А

 Уредник чувеног француског магазина „Фигаро” Жан-Кристоф Бисон, којем је јуче у Матици српској уручена „Бела голубица” Тесла Глобал Форума, од данас је члан Друштва новинара Војводине. Бисон је, након потписивања приступнице у просторијама ДНВ-а, поручио да то учлањење доживљава као признање за новинарски посао којим се бави више од две деценије.

Жан Кристоф Бисон (JeanChristophe Buisson), други човек „Фигароа“ (иначе, листа основаног 1826.године, исте године, кад и наша Матица српска у којој је Бисону јуче додељена Бела голубица „Тесла глобал форума“) истакао је да је својим бројним текстовима о Србији желео да покаже истину о нашој земљи и нашем народу. Осим тога, каже, циљ му је и да укаже на традиционално пријатељство и допринесе још бољим односима између Србије и Француске. Обраћајући се бројним новинарима у просторијама ДНВ-а, Бисон је подсетио на то да је један од његових првих чланака о Србији био онај о гробљу француских војника, када је, како истиче, био фасциниран  начином на који су људи у Србији одржавали то гробље и тиме показали какав је однос Србије према Француској.

„Схватио сам постоји једна велика љубав између Србије и Француске и пожелео сам да ту љубав узвратим тиме што сам се враћао у Србију и радио новинарске приче”, објаснио је Бисон.

КО ЈЕ ЖАН КРИСТОФ БИСОН?

Бисон је утицајни француски новинар и други човек Фигароа, који је своју приврженост Србији, између осталог, показао и на прошлогодишњој церемонији обележавања стоте годишњице примирја у Првом светском рату у Паризу. Био је једна од малобројних јавних личности које су оштро реаговале на распоред седења председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија на званичној церемонији која је окупила лидере земаља победница, а својом смелом критиком узбуркао је не само француску већ и светску јавност. У последњих неколико седмица добија претње због серије чланака у Фигароу о својеврсном „апартхејду“ у којем живе Срби на Косову и Метохији. Амбасадор је УНЕСКО-а, али је поручио да ће се ишчланити из те организације уколико приме такозвано независно Косово. Аутор је више књига о Србији и оснивач удружења „Пријатељи Николе Тесле“.

ЧЛАНСТВО У ДНВ-У ПРИЗНАЊЕ ЗА ДОСАДАШЊИ РАД

„Мој новинарски посао који сам обављао и у Србији није био да се бавим пропагандом и политиком, него да покажем оно што сам видео на лицу места, а то је да истина о Србима и Србији није једнострана. Срби су 90-их година представљени у западним медијима као убице, као они који само ратују и убијају. Желео сам да покажем право лице Србије и учлањење у Друштво новинара Војводине сматрам наградом за посао који радим”, рекао је француски новинар након потписивања приступнице.

ПРЕДСЕДНИК ДНВ-а: ЈАКО ЈЕ ВАЖНО ДА ДОПРИНЕСЕМО ИСТИНИ О НАШОЈ ЗЕМЉИ

Председник и потпредседник ДНВ-а Петар Кочић и Жељко Савић са уредником Фигароа Жан Кристофом Бисоном

Председник ДНВ-а Петар Кочић истакао је да је поносан што је уредник француског „Фигароа”, новинар светског угледа  и човек са великим професионалним искуством, постао пуноправни члан Друштва. Напомиње и да је то други реномирани колега са којим је Друштво новинара Војводине, за кратко време, успоставило сарадњу.

„То је резултат настојања нашег Друштва да остваримо међународну сарадњу са колегама из целог света, а све са циљем да допринесемо истини у медијима о нашој земљи и да размењујемо информације, јер је и нама јако важно да пренесемо шта у другим земљама заиста мисле о нама. Пре сарадње са колегом Бисоном, успоставили смо сарадњу са председником Савеза новинара Русије Владимиром Соловјовом, са којим је договорено скоро потписивање споразума о разумевању и сарадњи”, нагласио је председник ДНВ-а Петар Кочић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *