У корак са напредком медицине за савршено здравље вашег детета

Рапидни напедак медицине дао је далеко већи значај генетици као науци, па је данас већ могуће сазнати какво наслеђе деца имају не само од родитеља, него и од ранијих предака. Свака особа има око 20 хиљада гена, а управо њихова комбинација одређује не само физички изглед и склоности, него на жалост и потенцијал ка болестима.

У склопу те праксе, веома значајна су и такозвана генетска тестирања која превентивно и на време указују на потенцијалне проблеме и аномалије. Оно што пар који чека дете плаши, јесте чињеница да је добар део тих процедура веома инвазиван: оне подразумевају узимање феталног ткива за пренаталну дијагностику или узорак плодове воде или крви из пупчаника.

Проблем који настаје том приликом јесте да тај процес, иако дијагностикује генске и хромозомске аномалије, проблеме са метаболизмом и болести крви, представљају озбиљан ризик како за плод, тако и за саму мајку. Такође, неки од ових процеса који су одомаћени у конвенцијалној медицини, попут амниоцентеза, кордоцентезе и биопсије хорионских чупица, обављају се у каснијем стадијуму трудноће.

Савремени процеси омогућавају сасвим другачији приступ који даје поуздане резултате, а ризик своди готово на нулу: ту пре свега спада пренатални тест који подразумева да се без ризика издвоји узорак гена бебе у 10-ој недељи трудноће из само једне епрувете венске крви мајке!

Данас постоји широка лепеза пренаталних тестова, који се суштински разликују по обиму анализа, али им је свима заједнички именитељ: нула ризика и за мајку и за дете!

ОТКРИВАМО ТАЈНЕ НЕИНВАЗИВНОГ ПРЕНАТАЛНОГ ТЕСТА

Ако је ваш гинеколог приликом ултразвучног прегледа уочио нешто на плоду, што иступа из уобичаједног шаблона, или дабл и трипл тест одтупају од предвиђених вредности, упутиће вас на додатне анализе.

Важно је да знате да не морате да се подвргнете инвазивним методама тестирања, разлог због кога вам доктор предлаже овакво тестирање, крије се у томе што је домаћи здравствени систем за сада усвојио само овакве провере и издваја средства за њих.

Уколико сте спремни, а у тој ситуацији готово свако јесте, да издвојите одређену количину новца за неинвазивно тестирање, можете га обавити у приватној режији. Данас на тржишту постоји неколицина приватних компанија која вам пружа могућност да у раној трудноћи, без излагања ризицима проверите генетску слику свог плода.

Већину пружаоца оваквих услуга можете пронаћи на интернету, а претендент за тестирање сте чак и ако вас лекар не шаље на додатна тестирања, а спадате у групу трудница старијих од 35 година и желите да будете 100% сигурни и уживате у улози родитеља која вам следи.

Нажалост, већ сте имали спонтане побачаје или вашу бебу очекујете захваљујући вештачкој оплодњи? Такође, уколико очекујете близанце, неинвазивни пренатални тест је идеалан за вас.

КАКО ОДАБРАТИ ПРАВУ КОМПАНИЈУ И КОМЕ ДАТИ ПОВЕРЕЊЕ?

Одлука је искључиво на вама, али смернице које вам можемо дати јесте да прегледате шта обухватају тестирања која су понуђена. Одаберите тест који открива што више информација. Данас на тржишту постоје врло напредни неинвазивни пренатални тестови који вам могу детектовати десетине потенцијалних поремећаја које може имати ваше дете након рођења.

Тест би требало да садржи одговор на информације о томе да ли дете можда има Даунов, Едвардсов или Патау синдром, затим код трудноћа са једном бебом Тарнеров, Троструки х синдром, као и Клинефелтеров и Џејковсов синдром.

Уколико је реч о близаначким трудноћама обратите пажњу да ли тест даје одговор на Џиџерџов, Микроделециони, Смит Магенисов синдром, као и на Волф Хирсхорнов синдром, јер не постоје код свих тестова могућност да се код близаначких трудноћа испитају ови детаљи.

Такође, пренатални тест мора да вам открије да ли чекате девојчицу или дечака.

Препорука је да се добро распитате, да се посаветујете са неким у вашој околико ко је прошао кроз ову процедуру. Претражујте слободно и интернет, можете пронаћи пуно информација на ову тему, различитих искустава на ову тему, добити савет, постоје Фејсбук и Вибер групе где можете пронаћи вредне и корисне информације.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *