ВОЈВОДИНА ДОБИЛА МУЗЕЈ ПРИСАЈЕДИЊЕЊА

 

На дан обележавања стоте годишњице од присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, о којем је одлучено на Великој скупштини у Новом Саду 25.новембра 1918.године, председник Покрајинске владе Игор Мировић и председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић отворили су у Новом Саду  Музеј присаједињења. Чиниће га стална поставка са низом артефаката, који су аутентични сведоци о великом историјском догађају и његовим актерима, као и о вишевековној борби Срба за политичка и друга права.

 

Председник Мировић отвара Музеј присаједињења

„Овај Музеј заслужили су наши великани и њихово велико непролазно дело. Ово је место незаборава, а управо је незаборав најмање што смо дужни  за све оно  што су за нас учинили“, рекао је председник Мировић и подсетио: „присаједињење нису изглaсали само Срби, већ и наши пријатељи Буњевци, Словаци, Русини и многи други који су се у претходним вековима борили за сопствену самобитност и будућност“.

„Музеј присаједињења има национални значај  као место сусрета са нашом страдалничком али и херојском прошлошћу.  На овај начин, оживљавамо нашу историју коју су ствaрали храбри, часни  и поштени људи. Ово је од  данас место нашег сећања и поноса„, истакла је председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

Као круна дводневне државне церемоније посвећене обележавању стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, у Српском народном позоришту одржана је и  Свечана академија.

„Одлука о Присаједињењу Војводине Краљевини Србији, била је  одлука која је преусмерила ток историје. То  није био само  политички став,  већ и свеобухватан политички програм  о начелима која су, у једном великом времену, водила велике људе који су доносили историјске одлуке“, истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић на свечаној академији. Та начела, начела: слободе, равноправности, заједништва и просперитета, како је навео, вековима уназад била су  темељ истрајне борбе српског и других  народа у Хабзбуршкој монархији за сопствену самобитност и сопствену будућност.

Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је на Свечаној академији да су  пре тачно сто година велики људи стварали велика дела, те истакао да је 25. новембар 1918. године један од највећих датума модерне српске историје.

„Тај један дан, 757 посланика и једна одлука, сажели су у себи све оно што је један народ делао до свог досласка на ове просторе. Присаједињење је највећа тековина историје српског народа у последња два века“, рекао је председник Вучић, који је уједно и почасни председник Одбора за обележавање овог јубилеја.

„Ово је и за Србе у Републици Српској важан и велики дан. Снага и јединство Србије наш  је понос“, рекао је председавајући Председништва  Босне и Херцеговине Милорад Додик, истакавши да Република Српска и Србија данас сарађују на највишем нивоу од њеног настанка.

Иначе, свечаној академији, којом је завршено дводневно обележавање стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, присуствовали су представници дипломатског кора, Војске Србије,  верских заједница и бројних страних делегација из целог света.

Аутори текста и фотографија:

Радомир и Александра Чубрановић

Ауторски тим на Интерактивној изложби „1918“ у Дунавској улици , која је била део богатог дводневног програма обележавања значајног  јубилеја

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *