Избор зубара – по цени, квалитету, или поверењу?

Недовољно висок стандард, као и неодржавање личне хигијене, довели су до тога да је у нашем друштву све више „крезубих“ особа – како старих, тако и младих. Истраживање Института Батут из 2017. године показује да више од 700.000 становника Србије нема ниједан зуб у вилици. Пошто приватне ординације уводе све више погодности приликом плаћања, многи чешће одаберу њих, него једнако квалитетне и сигурно повољније државне амбуланте, сазнајемо у разговору са новосадским стоматолозима и пацијентима.

 Др Стеван Дражин, специјалиста оралне хирургије и начелник Службе за стоматолошку заштиту у Дому здравља Нови Сад, каже да у тој установи свакодневно спроводе превентивне прегледе и објашњава да су стоматолошке услуге за више група осигураника готово бесплатне.

Услуге су потпуно бесплатне за децу  и младе до 18 година, студенте до 26 година и за старије од 65 година који плаћају један део, али не пун износ стоматолошких услуга који припадају протетском санирању безубе, или крезубе вилице. Такође, овде спадају и труднице, као и они који имају малигна обољења код фацијалног система – објашњава Дражин, и напомиње:

– Услуге по пуном износу по ценовнику Дома здравља, које је донео Управни одбор, плаћају сви пацијенти који су радно способни, они који имају оверене здравствене књижице и ванстандардне услуге које однедавно пружа Дом здравља, а то су: фиксне протетске надокнаде, крунице и мостови. Ми, као Дом здравља, свакако смо нешто повољнији од приватног сектора, а ради се исто тако квалитетно .

Др Стеван Дражин, начелник стоматологије

Начелник Службе за стоматолошку заштиту каже да у Новом Саду постоји око 400 приватних ординација које су пријављене, али да има и неколико непријављених. Тврди да број њихових пацијената није драстично опао поред толике конкуренције.

Млади људи који заврше факултет, а нису у могућности да се запосле у државном сектору, обично  се запошљавају код приватних стоматолога, или им родитељи отварају приватне ординације. Заиста није тајна, и ја радим приватно већ 34 године, али и даље верујем да људи више верују државној служби. Некако су сигурнији, мисле да је то компактније, јер на једном месту добијете све услуге. Неминовно је да  су оне конкурентније од Дома здравља. Стоматологија је изузетно скупа, од отварања простора и куповине опреме до материјала и тако даље, те ми можемо само онолико колико нама  Фонд додели. Дакле, онолико колико на тендеру добијемо за стоматолошку службу. Значи, ако ми добијемо 10 милиона, то је то, додатних средстава нема, па стога прибегавамо ванстандардним услугама које наплаћујемо, али које се троше само за набавку  додатне опреме и материјала и никада за повећање плата – објашњава Дражин.

Ценовник ванстандардних стоматолошких услуга може да се нађе на сајту Дома здравља Нови Сад. У овој државној установи пацијенти морају да издвоје 450 динара за специјалистички преглед, за лекарско уверење 1.500 динара, за анестезију од стотину до две стотине динара, за вађење зуба од 1000 до 1.200, а за хируршко вађење 2.500 динара. Уклањање крунице кошта 350, а цементирање исте 400 динара. Цена РТГ дијагностике је од 350 до 800 динара. Металокерамичка круница је 6.000, а протетске услуге захтевају дубљи џеп, тако да за протезе треба платити од 10 до 22 хиљада динара.

У државним амбулантама плаћа се искључиво у готовини на лицу места и без могућности плаћања на рате.

Ситуација у приватним ординацијама је другачија. Неке услуге су скупље, али пацијенти могу са зубарима да се договоре око начина отплате. Неколико новосадских приватних ординација није желело да прича јавно о условима плаћања, јер како кажу, то је ствар договора са клијентима.

Докторка Александра Форкапић, која има своју ординацију у Темерину,  истиче да је осим квалитета услуге, посвећеност пацијенту један од пресудних фактора за одабир стоматолога.

Др Александра Форкапић

Нисам никада радила у државном сектору. Седам година сам приватник и имам своју праксу.
Волим свој посао па савладавам све препреке и борим се да мој посао опстане на тржишту. Пацијенти нас воле јер смо насмејани и прилазимо сваком пацијенту врло лично. Сваки пацијент, било да је стар или млад, нам је посебан и врло драгоцен – објашњава докторка Форкапић.

Др Александра- стоматолошка ординација

Докторка Ана Филиповић, власница истоимене приватне стоматолошке ординације у Улици Данила Киша, истиче да су код њих прегледи бесплатни, а да пацијентима дају погодност плаћања на рате и чековимаој

Пломбирање кошта од 2000 до 2. 500 динара, а вађење зуба од две до три хиљаде динара уколико је реч о некој компликацији. Цене фиксних протеза су од 200 до 350 евра. За имплант зуба заједно са круницом, што подразумева и озбиљан хирушки захват, треба издвојити око 1000 евра – објашњава др Филиповић.

Она каже да јој се пацијенти углавном враћају због пријатне атмосфере и зато што су задовољни ценом и квалитетом услуге.

Новосађани тврде да, осим цене и љубазности лекара, значајну улогу играју и услови плаћања.

Новосађанка Маријана Ј. (50) каже да иде код приватног зубара, пре свега, због могућности плаћања на рате.

Имам зубара који ради приватно, а скоро је иста цена као у државној. Увек је љубазан и насмејан и можемо се око свега договорити. Дозвољено је чак и плаћање на рате што ми много олакшава – искрена је Маријана.

Пензионерка  Љиљана Р. (65) посећује редовно стоматолога у државној амбуланти и задовољна је.

Одлична је зубарка и нема потребе да дајем више новца приватнику када ми исто тако добро поправе зубе. Битно ми је поверење и професионалност, а она је увек насмејана и љубазна – каже Љиљана.

Државни, или приватни стоматолози, избор остаје на грађанима. Конкуренција је велика и разнолика, као и цене услуга. У сваком случају, да би Србија изгубила епитет „крезубе“ нације, у којој сваки десети становник нема ниједан свој зуб у вилици, неопходно је да сваки њен грађанин постане свестан значења изреке „здравље на уста улази“, као и чињенице да су здрави зуби  – прва линија одбране .

 пише: Јелена Допуђ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *