Уједињени у борби против инвазивних врста у сливу реке Саве

Чланови Мрежа паркова уз реку Саву окупили су се на регионалној радионици у Специјалном резервату природе Засавица у Сремској Митровици, која је организована у оквиру пројекта Сава ТИЕС. Циљ радионице је био да допринесе изналажењу делотворног решење за трајно уклањање и сузбијање инвазивних страних врста биљака, које нису само проблем заштите природе, већ имају и негативан утицај на здравље људи и узрокују велике економске губитке.

Момир Пауновћ из Института за биолошка истраживања “Синиша Станковић” је у име Међународне комисије за заштиту Дунава истакао велики проблем инвазивних врста и похвалио иницијативу Сава ТИЕС пројекта за решавање овог горућег проблема на сливу реке Саве. Пауновић је охрабрио све грађане да дају свој допринос у борби против инвазивних врста коришћењем мобилне апликације помоћу које могу да седеле информације о чак 37 инвазивних врста од европског значаја.

– Инвазивне стране врсте имају велики негативан утицај на заштићена природна подручја јер потискују и угрожавају природну домаћу вегетацију и тако смањују биолошку разноврсност. Велики проблем Специјалног резервата Засавица је инвазивна страна врста “циганско перје” која ће бити уклоњена са површине од око 30 хектара у резервату током Сава ТИЕС пројекта – рекао је Слободан Симић, управник резервата Засавица.

Учесници пројекта „САВА ТИЕС“

Инвазивне стране врсте су биљке, животиње и други организми који нису природно распрострањени на одређеном подручју, већ су унешене првенствено људским деловањем. Неконтролисано се шире сливом реке Саве, истискују домаће врсте, имају негативан утицај на друге домаће врсте, мењају својства земљишта, смањују обрадиве пољопривредне површине, узрокују велике проблеме код одбране од поплава и сл. Укратко, мењају природна станишта од општег значаја и веома их је тешко искоренити. Процењује се да штета коју имају на светску економију износи око 1,4 милијарди долара, тј. око пет одсто вредности светске економије.

Пројекат „Очување станишта слива реке Саве кроз међународно управљање инвазивним врстама – Сава ТИЕС” суфинансиран је средствима Европске уније (ЕРДФ, ИПА), а спроводи се на подручју Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Србије. Партнери на пројекту су фонд „ЕуроНатур”, ЈЗ „Крајински парк Љубљанско барје”, ЈУ „Парк природе Лоњско Поље”, ЈУ „Зелени прстен Загребачке жупаније”, ЈП „Национални парк Уна д.о.о. Бихаћ”, Центар за животну средину, Покрајински завод за заштиту природе АП Војводине, Покрет Горана Сремска Митровица, ЈП „Војводинашуме”.

Б. С.
Фото: Учесници пројекта „ Сава ТИЕС“
Регионална радионица одржана на Засавици

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *