У МИТРОВАЧКОЈ ГАЛЕРИЈИ У ТОКУ ИЗЛОЖБА „ЛАЗАР МЕЂУ УЧЕНИЦИМА“

У Галерији „Лазар Возаревић“ у Сремској Митровици у току је изложба „Лазар међу ученицима“, коју сви заинтересовани могу погледати до краја марта.
Изложбу чине радови 24 уметника који су у неком тренутку били у класи Лазара Возаревића, а посетиоцима пружа могућност да сами истражују постојање веза или одсуство контаката између ученика и наставника.
Милан Маринковић, директор Галерије „Лазар Возаревић“ истиче да је основни задатак сремскомитровачке галерије да чува уметничко благо Лазара Возаревића.


– Колико смо успешни у томе говори чињеница да смо уредили овај изузетан простор који носи његово име и опремили све његове слике. Излагали смо у 25 градова Србије, што значи да смо практично упознали читаву Србију са уметничким делима Лазара Возаревића и урадили три документарна филма о његовом животу – изјавио је Маринковић.
Ова изложба за циљ има да покаже какав је Лазар Возаревић био као педагог, колико је своје изузетно знање пренео на студенте, колико су то они унели у своје уметничке радове. Његови студенти су данас познати не само у Србији, него и ван њених граница.
– Лазар Возаревић ми је био професор пре тачно 50 година, заправо током те друге године кад нам је предавао, он је умро. Ми смо та његова последња генерација. Иако је на Академији ликовне уметности провео само седам година кроз његове руке прошло је само 60 студената. Имена свих тих студената су у каталогу изложбе по генерацијама. Један број тих студената које сам успео да нађем је са великим задовољством и одушевљењем прихватио да излаже. Овде су студентски радови изложени заједно са радовима професора – рекао је сликар Чедомир Васић, један од Возаревићих ученика.


Изложени су студентски радови који почињу од геометрије и цртања геометријских тела. Они илуструју Возаревићев метод рада којим је успео да их до трећег семестера доведе до чисте апстракције. Распон радова које су направили је и врло темељан увид у оно што је суштина ликовности и додатно га осветљава као изузетну уметничку личност.
Ученици Лазара Возаревића су аутори по свему посебни, ексцентрични, необични, као и њихов професор, први пут су заједно изложили њему у част. Ово је изложба којом су показани рани радови, тј. почетак рада уметника који су данас велика имена.
Рецимо и то да је сликар Лазар Возаревић рођен је 1925. године у Сремској Митровици. Школу за примењене уметности у Београду уписао је 1941. године, а 1943. године Академију за ликовне уметности, коју је завршио 1948. године. Био је члан Једанаесторице и Децембарске групе. Доцент на Академији за ликовне уметности у Београду постао је 1960. године. Поред сликарства, бавио се илустрацијом књига и мозаиком. Умро је 29. марта 1968. године у Београду. Сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Биљана Селаковић
Фото: Слике Возаревићевих ученика у митровачкој галерији
Са отварања изложбе „Лазар међу ученицима“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *