СВЕ БОЉА САРАДЊА ВОЈВОДИНЕ И ГОРЊЕ АУСТРИЈЕ

  Делегације Скупштине АП Војводине и Парламента савезне покрајине Горња Аустрија, предвођене председницима Иштваном Пастором и Виктором Зиглом, састале су се 30.октобра у Новом Саду како би разговарале  о правцима даље регионалне сарадње која, у институционалном смислу, траје већ 13 година.

    Поред председника Пастора, са гостима из Горње Аустрије разговарали су и потпредседници Скупштине АП Војводине Снежана Седлар, Александра Ђанковић, Душан Јаковљев, Мирослав Васин и Иван Стијеповић, као и шефови посланичких група у Скупштини АП Војводине.

За време разговора две делегације у војвођанској Скупштини.
Састанак  делегација у војвођанској Скупштини

Председник Парламента Горње Аустрије Виктор Зигл истакао је да две регије не повезује само заједничка историја него и Дунав који пружа велике могућности сарадње, те је поред сарадње у области пловног саобраћаја, предложио и конкретну сарадњу лука у Новом Саду и Линцу.

    Осврћући се на улогу региона у процесу европских интеграција, Зигл је нагласио да они немају директан утицај на процес одлучивања, али да њихова блиска сарадња свакако утиче на сарадњу држава у циљу што успешнијих преговора у овој области.

      Осврћући се на претходне сусрете делегација, председник Скупштине АП Војводине Пастор Иштван оценио је да Горња Аустрија има велика достигнућа у области екологије, економије, привреде и технолошког развоја, те да протокол о сарадњи двеју регија даје оквир за стицање нових знања, као и за укључивање у пројекте које реализује та пријатељска и партнерска регија. Председник Пастор је додао да је, с обзиром на тренутно председавање Аустрије Европском унијом, веома значајна подршка ове земље даљим европским интеграцијама Републике Србије и додао да сматра да је наша држава направила велики искорак у приближавању ЕУ, те да је спремна да се процес европских интеграција одвија много брже него што је то до сада случај.

      –АП Војводина такође даје велики допринос овом процесу. Имајући у виду да на овој територији живи више од 26 националних заједница, ми смо кроз мањински акциони план, који је обухвaћен Поглављем 23, јасно дефинисали на који начин треба да се уреде одређена питања у циљу очувања националних идентитета – рекао је Пастор и додао да су употреба језика и писма, култура, образовање и информисање  четири стуба очувања националног идентитета.

   На иницијативу председника Пастора, договорени су и конкретни правци будуће сарадње, а то су сарадња скупштинских одбора за привреду, помоћ при увођењу е-парламента, с обзиром на то да је Скупштина АП Војводине већ у том процесу и има намеру да направи значајан искорак у тој области, као и сарадња у области екологије и алтернативних извора енергије.

   Иначе, делегација Горње Аустрије борави у дводневној званичној посети АП Војводини и учествује и на тематској седници покрајинског парламента, на којој са покрајинским посланицима разговара о надлежностима и својим искуствима у области регионалне политике, економске и социјалне кохезије.

пише: Радомир Чубрановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *