SPKD „PROSVJETA“ TUZLA

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ u Tuzli ove godine obilježava 115 godina rada.

Osnovano daleke 1904. Društvo je ostavilo značajan trag u životu grada.

Želeći da i danas budu dio kulturnog života trude se da svojim aktivnostima doprinesu širenju zajedništa i njegovanju sopstvenog identiteta. Najbolji čuvar jezika i pisma jeste svakako pisana riječ. SPKD „Prosvjeta“, osim svoje izdavačke djelatnosti, organizuje promocije i predavanja vezana za značajna imena i događaje iz srpske kulture, istorije i nauke.

Jedna od djelatnosti „Prosvjete“ bila je osnivanje biblioteka. Ovaj rad je započela još 1911. godine, a uoči Prvog svjetskog rata „Prosvjeta“ je reorganizovala biblioteku u Tuzli. Društvo planira da formira biblioteku i obnovi njen rad.

Veliki pomak u radu Društva načinjen je uspostavljanjem saradnje sa Narodnom bibliotekom Srbije, Zavodom za izdavanje udžbenika Beograd i Ruskim domom. U januaru u Narodnoj biblioteci Srbije izvršena je primopredaja knjiga koje je u ime Biblioteke uručila gospođa Ivana Nikolić, Načelnik Odjeljenja selektivne nabavke. Riječ je o dvjestotinjak naslova.

Druga značajna donacija je poklon Zavoda za izdavanje udžbenika Beograd. Osim poklona značajnog broja knjiga dogovorene su posjete i promocije pisaca iz Srbije u Tuzli. Ugodan i prijatan susret sa gospođom Tatjanom Karadžin, rukovodiocem poslova marketinga, iznjedrilo je odlične ideje.

Krajem decembra u Tuzli je organizovano pjesničko veče posvećeno velikanu ruske književnosti Osipu Mandeljštamu što je bilo početak saradnje sa Ruskim domom. Veoma bogata i značajna zbirka knjiga i filmova uručena je Društvu na dar u Biblioteci Ruskog doma

Kao najveći uspjeh svakako je dogovor o saradnji sa Maticom srpskom i Bibliotekom Matice srpske. Značajan broj knjiga koji su poklonili Društvu jesu znak da su knjige najbolje oružje u očuvanju jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta.

Za novije naslove domaćih autora pobrinula se Laguna, najveći srpski izdavač. Na Londonskom sajmu knjiga 2016. Laguna se našla u najužem izboru za najboljeg izdavača na svijetu. Gospodin Aleksandar Mirković, predstavnik Lagune, uručio je Društvu značajan broj knjiga.

tekst i fotografije: M. Lazarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *