СПКД „ПРОСВЈЕТА“ ТУЗЛА

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ у Тузли ове године обиљежава 115 година рада.

Основано далеке 1904. Друштво је оставило значајан траг у животу града.

Желећи да и данас буду дио културног живота труде се да својим активностима допринесу ширењу заједништа и његовању сопственог идентитета. Најбољи чувар језика и писма јесте свакако писана ријеч. СПКД „Просвјета“, осим своје издавачке дјелатности, организује промоције и предавања везана за значајна имена и догађаје из српске културе, историје и науке.

Једна од дјелатности „Просвјете“ била је оснивање библиотека. Овај рад је започела још 1911. године, а уочи Првог свјетског рата „Просвјета“ је реорганизовала библиотеку у Тузли. Друштво планира да формира библиотеку и обнови њен рад.

Велики помак у раду Друштва начињен је успостављањем сарадње са Народном библиотеком Србије, Заводом за издавање уџбеника Београд и Руским домом. У јануару у Народној библиотеци Србије извршена је примопредаја књига које је у име Библиотеке уручила госпођа Ивана Николић, Начелник Одјељења селективне набавке. Ријеч је о двјестотињак наслова.

Друга значајна донација је поклон Завода за издавање уџбеника Београд. Осим поклона значајног броја књига договорене су посјете и промоције писаца из Србије у Тузли. Угодан и пријатан сусрет са госпођом Татјаном Караџин, руководиоцем послова маркетинга, изњедрило је одличне идеје.

Крајем децембра у Тузли је организовано пјесничко вече посвећено великану руске књижевности Осипу Мандељштаму што је било почетак сарадње са Руским домом. Веома богата и значајна збирка књига и филмова уручена је Друштву на дар у Библиотеци Руског дома

Као највећи успјех свакако је договор о сарадњи са Матицом српском и Библиотеком Матице српске. Значајан број књига који су поклонили Друштву јесу знак да су књиге најбоље оружје у очувању језика, националног и културног идентитета.

За новије наслове домаћих аутора побринула се Лагуна, највећи српски издавач. На Лондонском сајму књига 2016. Лагуна се нашла у најужем избору за најбољег издавача на свијету. Господин Александар Мирковић, представник Лагуне, уручио је Друштву значајан број књига.

текст и фотографије: М. Лазаревић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *