Шаренолика четврта недеља „Калеидоскопа културе“

Такође и изложба швајцарског дизајна биће употпуњена представљањем пројекта победника 14. Прашког квадријенала Филипа Јовановског „Ова зграда говори истину“ који се бави проблемом јавних простора. Перформанс у оквиру тог пројекта биће изведен у холу Железничке станице најпре 22. септембра у 12 сати, затим увече у 20 часова, а 23. и 24. септембра у три термина: од 12, 17 и 20 сати.

Омладински активизам на даскама које живот значе
Крајем ове недеље у Новом Саду очекује вас Фестивал омладинског ангажованог театра, који је настао у оквиру пројекта „ЕYЕ – Нет“!Осим новосадских представа,20. и 21. септембра театри стижу из Мађарске, Хрватске, Словеније и Италије.
Све представе играће се у неколико локалних школа, као и на платоу испред културне станице Свилара.
Током два дана фестивала биће изведено осам представа, а детаљну сатницу и место извођења представа можете пронаћи на фацебоок евент-у:https://www.facebook.com/events/385690132329789/

Кроз уметност и заједничке акције скренути пажњу на екологију
Поводом Светског дана чишћења планете Земље, 21. септембра од 10 до 13 часова, биће организована акција уређења и чишћења плаже Бећарац и Бици Оазе на Сунчаном кеју код зграде Ректората.
Своје снаге удружили су „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, ОПЕНС 2019, Еко Курир, Новосадски волонтерски сервис, ЈЦИ Нови Сад, Актив НС како би заједно са Новосађанима уредили и очистили веома прометне и нажалост неуредне микролокалитете.
Вечерас, 17. септембра у 20.21 час биће отворена и изложба „Перцепција савремености – Универзално море“ у Музеју савремене уметности Војводине, коју чине ВР, интерактивни и видео радови, 3Д анимације, инсталације, као и просторне (јавне) инсталације. Изложба се ослања на идеју Универзалног мора, интердисциплинарног уметничког и иновативног пројекта који се бори против загађења воде. Изложба је део Фестивала савремене уметности Дунавски дијалози 2019. На изложби ће бити представљени радови уметника из десет земаља дунавског региона.

Први фестивал српског џеза у Свилари
„Калеидоскоп културе“ четврте недеље доноси и први Фестивал српског џеза који ће бити одржан 20. и 21. септембра у културној станици Свилара, а у организацији НВО „Ковачи културе“. Нова прилика да се промовишу домаћи музичари и ствараоци, са једне стране, а са друге, нови догађај за све поштоваоце и љубитеље квалитетног џез звука.
И у петак и у суботу, програм ће почети у 21 час, а улаз је слободан.
Прве вечери наступиће „The New Now Trio“, џез трио из Новог Сада који чине реномирани музичари – Милена Јанчурић (флаута), Владимир Самарџић (бас) и Саша Игњатовић (перкусије). Поред њих, Новосађане исте вечери очекују и „MoveMental Bend“, најновији пројекат новобечејца Тибора Бураија. Друго вече резервисано је за трио „Оут оф форм“ Богдана Ђурђевића, који већ наступао са познатим уметницима попут Васила Хаџиманова, Лене Ковачевић, групе Земља грува… На самом крају фестивала наступиће џез фјузн квинтет Владимира Тубића.

„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано цитy Нови Сад, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи на сајту: kaleidoskop.novisad2021.rs/

извор: Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *