Препознатљиво НС семе

ОБЕЛЕЖЕНО 80 ГОДИНА ИНСТИТУТА ЗА РАТАРСТВО И ПОВРТАРСТВО НОВИ САД

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је новосадски Институт за ратарство и повртарство прави пример добре сарадње науке и привреде, који у пословању на најбољи начин обједињује науку, технологију, производњу, образовање и услуге.

 Брнабић је на Свечаној академији у Српском народном позоришту у Новом Саду, где је тај институт обележио јубилеј – 80 година постојања, истакла да је мало научних институција које могу да се похвале дугом традицијом и модерним пословањем.
Зато је Влада Србије у мају прогласила Институт за институцију од националног значаја, нагласила је премијерка, подсетивши на то да је вишедеценијски рад генерација научника резултирао тиме да су сорте и хибриди произведени у Србији присутни у више од 30 земаља, а семенски производи “НС семе” препознатљив извозни производ.
Она је навела и да је успех Института то што се домаћи пољопривредници у великом броју одлучују да користе његове производе, упркос великој конкуренцији семена на тржишту, јер су препознали традицију и квалитет.
Брнабић је поручила да су пољопривреда и производња хране један од најзначајнијих сектора домаће привреде, који упошљава нешто више од петине запослених у земљи, као и један од ретких у привреди који више од деценије остварује суфицит у спољнотрговинској размени.
Пољопривредни и прехрамбени производи из Србије су тражени у свету, посебно малина, јабука, соја и кукуруз, подвукла је она и додала да иза свих резултата стоје вишедеценијска улагања у науку и технологију производње.

– Нови Сад има чиме да се поноси. Информације и знање данас су важан ресурс, можда и значајнији од рада и капитала, јер доприносе унапређењу конкурентности производа и положају на тржишту. То знање и информације имају у Институту и један су од примера који сви остали треба да следимо – рекла је премијерка.

Она је подсетила на то да је један од приоритета Владе подршка и финансирање образовања и науке и најавила да ће ускоро бити објављен нови конкурс за учешће доктораната у раду научних институција, као и да ће следеће године бити формиран фонд за науку.

-Моја мисија и задатак јесте да подржим домаће институте, привреднике, младе талентоване људе да у својој земљи креирају. Наставите да креирате нову вредност, а своје иновације пласирате овде и у свету. Желим вам још много оваквих јубилеја, добрих резултата и да сачувате позицију регионалног лидера у овој области – истакла је Брнабић.

Поводом јубилеја, уручена су признања најбољима у Институту, а посебна признања за подршку у раду те институције добили су и премијерка Брнабић, министри просвете и пољопривреде Младен Шарчевић и Бранислав Недимовић, покрајински премијер Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и покрајински секретар за пољопривреду Вук Радојевић.

-Јубилеј Института за ратарство и повртарство је  за понос и поштовање,  пре свега  због свих оних који су овај институт стварали и развијали, и који то чине и данас, као и због резултата које је он остварио током осам деценија свог непрекидног трајања – истакао је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Он је, на свечаности у Српском народном позоришту поводом обележавања 80 година постојања и рада Института, додао да је  посебну улогу у развоју те установе имала непосредна веза са пољопривредним произвођачима, који овде настале сорте и селектиране хибриде гаје на својим њивама.

– Њихова поља су и провера и потврда оног што ви  стварате на Институту. То је образац сарадње науке и  привреде какав желимо и у свим другим областима и који ћемо подржати свим средствима која су нам на располагању – рекао је председник Мировић. – Без такве сарадње, и  интеракције научних достигнућа и њихове практичне примене, тешко може да се оствари ниво развоја наше земље којем тежимо и за који имамо капацитете, у чему управо пољопривреда има посебно место – оценио је Мировић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић сматра да је Институт лидер и симбол не само Новог Сада него и целе земље  и да је једна од најважнијих карика у аграру, који је, како је рекао, наша велика шанса за будућност.

-У протеклих  80 година Институт је од скромне истраживачке станице израстао у моћног гиганта европске и светске пољопривредне науке и својим радом омогућио прехрамбену сигурност  грађана – изјавила је директорка Института Светлана Балешевић Тубић.

До сада је у Институту створено више од 1.248 сорти и хибрида, од чега је нешто више од 1.099 регистровано и гаји се у иностранству.
Институт за ратарство и повртарство основан је 1938. године одлуком Министарства пољопривреде Краљевине Југославије, када је оформљена Пољопривредна огледна и контролна станица у Новом Саду, из које је настао данашњи Институт.
Основна и примењена истраживања усмерена су на стварање хибрида ратарских и повртарских сорти, као и великог броја крмних, индустријских, лековитих и зачинских биљака.
Институтске сорте и хибриди  присутни су у више од 30 држава на четири континента, од Аргентине, земаља Европске уније, Украјине, Русије, до Кине и Индије.
Тим Института чини више од 100 истраживача, међу којима су 93 доктора наука, а асистира им више од 300 високо образованих и радника различитих профила.
Осим научног, Институт развија и комерцијални део, па је пре неколико година пласирао и нову робну марку „НС семе“, која је један од препознатљивих извозних производа из Србије.

До сада је у Институту створено више од 1.248 сорти и хибрида, од чега је нешто више од 1.099 регистровано и гаји се у иностранству.

„Нови Сад има чиме да се поноси, Институт за ратарство и повртарство је  најбољи пример повезивања науке, технологије и пољопривреде, и зато је Влада Србије овај институт прогласила институцијом од националног значаја.” (А. Брнабић)

„У протеклих  80 година Институт је од скромне истраживачке станице израстао у моћног гиганта европске и светске пољопривредне науке и својим радом омогућио прехрамбену сигурност  грађана.” (С.Б.Тубић)

извор: Удружење „Агропрофит“
фото: НС уживо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *