ПОСТАВЉЕНА БИСТА ДУШАНУ ШИЈАЧКОМ

На иницијативу Друштва новинара Војводине, испред Културног центра у Футогу постављена је биста новинара, публицисте и једног од оснивача Југословенског друштва новинара Душана Шијачког, коју је израдио вајар др Владимир Јокановић (члан ДНВ-а). Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник ДНВ-а Петар Кочић и наш чувени фотограф и публициста Боривој Миросављевић подсетили су, приликом откривања бисте, на живот и дело тог српског великана, рођеног у Футогу.  

Биста Шијачком испред Културног центра у Футогу

 

Откривањем бисте Душану Шијачком исправљамо историјску неправду која је обележила један период наше државе, када смо се олако одрицали синова и кћери нашег народа, заборављали све што су учинили, па чак и прогањали оне који су слободно мислили и говорили и били на бранику отаџбине када је било најтеже. Читајући биографске податке великана српског новинарства, сазнао сам да је био на најтежим местима у најтежим околностима. Нажалост, враћено му је тако што је готово протеран и све му је одузето. Из његовог дела многи млади новинари могу да науче, а данас имамо прилику да исправимо неправду која му је учињена“, поручио је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Захваливши градоначелнику, председник ДНВ-а Петар Кочић истакао је да није нимало случајно што је спомен обележје том рођеном Футожанину откривено управо на 60.годишњицу његове смрти и на 100.годишњицу присаједињења Војводине краљевини Србији.

Градоначелник Милош Вучевић, председник ДНВ-а Петар Кочић, Боривој Миросављевић и Александра Рајак, директорица КИЦ-а

Као баштиник и настављач ранијих идеја наших претеча, новосадске секције Југословенског удружења и још старијег Змајевог удружења српских књижевника, Друштво је преузело обавезу да, поред унапређења професионалних стандарда и положаја новинара, промовише и од заборава сачува домете наших претеча, чија су стремљења  били слобода, национално јединство и демократија“, додао је председник Друштва новинара Војводине.

Више стотина поштовалаца лика и дела Душана Шијачког, који су се окупили  испред Културног центра у Футогу, било је у прилици да о свим његовим достигнућима, упркос тешким животним околностима, сазна више у уводном говору новинара и фотографа Боривоја Боре Миросављевића. Његов интегрални говор, који садржи и мање познате, занимљиве детаље о животу и раду Шијачког, можете прочитати кликом на линк:  https://www.vojvodjanskinovinar.rs/pero-jace-od-puske-dusan-sijacki/

 фото: Никола Стојановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *