ПОДРШКА СТАТУСУ ФОТОГРАФИЈЕ

Завршена фотографска уметничка колонија у Ечки

Наши познати фотографи окупљени у Ликовној колонији Галерије савремене уметности из Зрењанина прикључили се апелу Друштва новинара Војводине да фотографија,као медиј, задржи своје место у Закону о култури Републике Србије

Током прошле недеље Ечка је била домаћин нашим најистакнутијим фотографима окупљеним у Другој колонији уметничке фотографије „Слика 2019“. Поред снимања занимљивих мотива у Царској Бари и Сланом Копову, које ће и љубитељи фотографске уметности имати прилику да виде на посебној изложби, фотографи су у Народном музеју и Галерији савремене уметности у Зрењанину одржали неколико стручних предавања и присуствовали промоцији деветог тома Антологије фотографије Војводине, аутора Боривоја Миросављевића, о којој је говорила кустоскиња Ивана Арађанин.

Ивана Арађанин промовише Антологију фотографије Војводине

На овом скупу сви фотографи су једногласно, и својим потписима, подржали апел Друштва новинара Војводине којим се од Министарства културе Републике Србије тражи да фотографија, као медиј, задржи своје место у Закону у Закону о култури Републике Србије. Они не прихватају предлог да се фотографија „подразумева“ као „мултимедијална или електронска“ делатност већ траже да фотографија задржи своје место међу основним делатностима у култури Србије.

Уз позната имена Томе Петернека, Боривоја Миросављевића,Гордана Поморишца, Зорана Јовановића-Мачка, Вукице Микаче, Сање Кнежевић, Соње Жугић, Мартина Цандира, Јована Његовића Дрндака, Дарка Дозета и друга, апел подршке су потписали и наши познати фотографи који раде у иностранству, Воја Митровић из Париза и Ненад Ракићевић из САД.

Приликом отварања пригодне изложбе у центру Зрењанина градоначелник Чедомир Јањић је, између осталог, рекао да је Зрењанин заинтересован да отвори први музеј фотографије у нашој земљи, у сачуваном фотографском атељеу Иштвана Олдала, који је далеке 1854. године почео да ради као први професионални фотографски атеље на овом делу Балкана.

Апел који су потписали фотографи окупљени у Колонији у Ечки
Б. Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *