ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПАНОНСКИ САН ЉИЉАНЕ КАЛЕМ

Прва самостална изложба Љиљане Калем отворена је 16. маја 2019. у новосадској Галерији „Ла виста”, Мите Ружића 2. Изложба је реализована уз финансијску подршку Градске управе за културу Града Новог Сада.

Отварајући изложбу, познати новосадски вајар Ласло Силађи изразио је задовољство што су пред публиком „ови весели радови који измичу неким академским начелима, рађени техником driftwood. Љиљана је по нечему јединствена у Новом Саду пошто једина ради ову светски познату технику. Иначе, driftwood је изанђало старо дрво, које море или река избаци на обалу, коме ауторка касније даје смисао који одговара њеној психи, души или расположењу.”

Господин Силађи додао је да „driftwood који користи Љиљана Калем, одговара керамици – која је спој облика, скулптуре и сликарства, да су њени радови на размеђи између скулптуре и слике. Неки радови су урамљени а неки су рељефни, а цела тематика има смисла јер ми сада стојимо у кориту некадашњег мора. Изложба треба да нас подсећа на море којег више нема.”

Ауторка Љиљана Калем је захвалила уредници галерије Весни Марош и некадашњем професору Ласлу од ког увек добија корисне смернице. „Панонски сан представља једно ванвременско путовање проткано емоцијом и фестивалском атмосфером, путовању на ком наилазимо на живописне градове, непрегледне равнице, одн. на ком живот гледамо са једне лепше стране.”

Изложба је продајна и може се погледати до 30. маја 2019. Током Ноћи музеја, у суботу 18. маја упериоду од 16 до 24 сата, уметница ће бити у галерији и посетиоцима практично представити како она оживљава свој панонски сан техникомdriftwood арта.

 

Текст и фотографије: В. Раонић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *