ОСАМ ВЕКОВА ИСТОРИЈЕ СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

У сусрет великом јубилеју Српске православне цркве – осам векова од проглашења аутокефалности, који ће бити обележен идуће године, у Сремским Карловцима је одржана промоција капиталног дела „Српска православна црква – осам векова историје у слици и речи“. Књигу је објавила београдска издавачка кућа „Дата статус“, један од водећих регионалних издавача, посебно у области академске и стручне литературе.

 

Свечана сала Карловачке гимназије

Свечана промоција одржана је у седишту Епархије сремске –  Сремским Карловцима, у препуној свечаној сали Гимназије, уз присуство Његовог преосвештенства епископа Епархије сремске господина Василија, часних отаца из Епархије сремске и Епархије Темишвара, представника Града Новог Сада, општине Сремских Карловаца, јавних и културних радника, гостију из Савеза Срба Румуније у Темишвару, аутора ове изузетне књиге, домаћина Гимназије и представника медија.

 

 

Епископ Епархије сремске Василије са часним оцима

Бројне госте, на најадекватнијем месту за овакву промоцију, окупила је прва илустрована црквена историја на српском језику, које је објављена поводом 800 година од како се Свети Сава изборио за самосталност Српске цркве (1219. године). Сви уводничари о овом капиталном делу, почев од епископа Епархије сремске господина Василија, преко аутора књиге: историчара доцент др Бориса Стојковског, уредника издања Срђана Ерцегана и пароха јереја Јована Милановића до професора на сремскокарловачкој Богословији Св. Арсенија, дали су, сваки на свој начин, удео за једну компетентну, стручну и занимљиву слику и препоруку ове предивне књиге, што је, уосталом, награђено громогласним аплаузом.

Парох јереј Јован Милановић, Срђан Ерцеган и др Борис Стојковски (слева)

Основна идеја издавача и аутора је да се књига чита, изучава и чува као успомена на овај велики јубилеј, као лексикон у којем ће читаоци увек моћи да се упознају са прошлошћу институције која је обликовала културу и менталитет српског народа. Између осталог, и тиме што су у минулим вековима у оквиру Цркве осниване прве школе, гимназије, болнице, штедионице, библиотеке, штампарије, а  придаван је значај и женама, о чему сведоче прилози о Јелени Анжујској и кнегињи Милици. Књига је у основи намењена свим верницима Српске православне цркве, али и љубитељима историје и уметности, зато што су кроз више од 400 илустрација приказана најважнија уметничка дела са овог поднебља, најпознатије цркве, фреске, иконе …

На страницама овог издања, п р в и  п у т, могу се срести слике предмета из древних манастирских ризница, наших средњовековних храмова и највећих светиња, владичанских дворова и друго. Поред тога, ово је једина књига у којој су репродуковани сви сачувани портрети поглавара Српске цркве, од Светог Саве до садашњег патријарха Иринеја, који су постављени изнад њихових сажетих биографија.

Текстове су, што је веома битно, писали најстручнији људи за ову област – историчари, дугогодишњи патријаршијски службеници и историчари уметности, лаким и приступачним језиком намењеним свим профилима и свим генерацијама заинтересованих да коначно упознају прошлост свог народа и његове најстарије установе. Аутори текстова су: историчар доцент др Борис Стојковски са Филозофског факултета у Новом Саду (докторирао је на средњовековној црквеној историји), историчарка уметности др Валентина Вуковић и Срђан Ерцеган (дугогодишњи управник Ризнице музеја Српске православне цркве на Патријаршијском летњем двору у Сремским Карловцима). Рецензије текстова урадили су редовни професори са београдског и новосадског Филозофског факултета.

Приликом креирања издања, коришћене су фотографије Мартина Цандира и Павла Марјановића, два реномирана уметника чији су радови веома цењени. Осим слика храмова, архитектуре и декорације, Цандир и Марјановић су аутори фотографија експоната из наших највреднијих ризница (дечанске, крушедолске итд.), али и из Галерије Матице српске, Архива САНУ у Београду и Сремским Карловцима, Војвођанског музеја у Новом Саду, Музеја Српске православне цркве у Београду и Сремским Карловцима, епископских резиденција.

Епископ Епархије сремске Василије

У поздравној речи, епископ Епархије Сремске Василије похвалио је напоре аутора и издавача књиге и истакао значај Епархије сремске у књизи, као и у историји Српске православне цркве. Уредник издања Срђан Ерцеган истакао је, између осталог, да ово капитално издање представља први илустровани панорамски преглед историје Српске православне цркве, који је објављен уочи веома важног јубилеја – осам векова Српске православне цркве. (1219.године Свети Сава се изборио за одобрење аутокефалности (самосталности) Српске православне цркве, од васељенског патријарха и византијског цара, на тај начин одредивши сам почетак њене духовне мисије).

У складу са значајем такве годишњице, настојали смо да ово издање код читалаца пробуди утисак истинске монументалности (320 колорних, професионално дизајнираних страна великог формата, украшених са око 200 квалитетних фотографија). Текстови о најважнијим моментима из прошлости Српске цркве, као и о материјалним сведочанствима њеног трајања, биће ритмично позиционирани кроз осам целина. Тако прво поглавље обухвата период између 1219. и 1319. године, друго 13191419, треће 14191519, четврто 15191619, пето 16191719, шесто 1719–1819, седмо 18191919 и, на крају, осмо од 1919. до садашњих дана. Дакле, сваки век представља једну целину од 38 страна коју дефинишу најзначајније и најрепрезентативније сакралне грађевине, најеклатантнија интелектуална, уметничка и духовна остварења (укључујући приказе највреднијих манастирских ризница), као и пресудни историјски догађаји конкретне епохе. Као посебно интересантан детаљ, могу се издвојити сведене биографије предстојатеља (архиепископ֑а и патријарха Српске цркве) које су у правилним размацима приказане на маргинама, одмах испод њихових портрета (иза већине предстојатеља наше Цркве остали су њихови осликани ликови). На тај начин, набрајањем свих прејемника Светог Саве, додатно се истиче древност институције коју су предводили и (од првог српског архиепископа до садашњег патријарха Иринеја) – истакао је уредник Срђан Ерцеган.

Огњан Крстић, председник Савеза Срба у Румунији, у разговору са Р.Чубрановићем

Аутори текстова доцент др Борис Стојковски, др Валентина Вуковић и Срђан Ерцегану сарадњи са колегама, историчарима, историчарима уметности и теолозима, пружили су свеобухватан преглед комплексне историје Српске православне цркве, која није само сагледавање прошлости једне верске организације, већ уједно представља историју српског народа и његове државе, за које је црква била најтешње везана. Друштвено-политичке околности условиле су да Српска православна црква не буде само духовни стожер српског народа, већ да дуго времена има и државотворну улогу и води националну политику, због чега ова књига није значајна само за вернике и симпатизере Српске православне цркве, већ и за најширу домаћу и страну јавност. Приликом свог дугогодишњег истраживачког рада на овој теми (Борис Стојковски као предавач на Филозофском факултету у Новом Саду, Валентина Вуковић током рада на бројним пројектима заштите културног наслеђа, Срђан Ерцеган радећи у Ризници музеја Српске православне цркве у Сремским Карловцима), ауторски тим је консултовао и одговарајућу литературу, како домаћу, тако и страну, архивску и фототечку грађу. Рукопис је поткрепљен с многобројним прилозима и илустрацијама који чине доминантан део књиге  –  истакао је у својој рецензији протосинђел др Клеопа Стефановић.

 

Посебан значај ове књиге је у томе што најшира јавност на једном месту може да пронађе не само историјске податке о Српској цркви и држави, већ и објашњења српског православља, његових извора и специфичности; потом литургије, особености православне црквене музике и свега другог што је условило развој и распоред простора у храмовима, као и практиковање православља. „Основни текст у правилним размацима, на маргинама страница, прате ликовне представе и сведене биографије свих предстојатеља Српске цркве, од Светог Саве до Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја, наглашавајући древност и континуитет архипастирске службе и саме установе“, истакао је протосинђел др Клеопа Стефановић, додавши да је ова књига „Српска православна црква – осам векова историје у слици и речи“ од изузетне важности за српску културу „посебно данас, у времену изразитог материјализма, безидејности, у времену који многи називају постморалним, јер нас историја Српске православне цркве подсећа на постојања вечитих вредности, племенитих циљева, трајања, националне стратегије, грађења врлине; књига нас подсећа на изузетну пожртвованост, потресна сведочанства труда српског народа да кроз Српску православну цркву очува своју егзистенцију и идентитет и у тој борби изгради бројна дела врхунске вредности, многа већ деценијама на листи светске културне баштине“.

Весна Срданов, начелница Градске управе за културу Новог Сада, епископ сремски Василије, и фото-репортерка А.Чубрановић
Епископ сремски Василије и Р.Чубрановић

Свечана промоција, завршена уз снажан аплауз, показала је да постоји велико интересовање присутних за ову изузетну књигу, иначе представљену у два своја издања: првом – редовном и другом – веома луксузном, какво садржај таквог капиталног дела и заслужује.

 

 

Текст:Радомир Чубрановић                                                                                                                                                        Фотографије: Александра Чубрановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *