ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ И ИЗЛОЖБА СЛИКА О ДУНАВУ

У оквиру међународног пројекта посвећеног Дунаву, дана 6. августа 2019. са почетком од 19 сати у просторијама Друштва новинара Војводине у Новом Саду, одржано је предавање на тему „Нове загађујуће супстанце у животној средини”. Предавач је била проф. Др Мира Пуцаревић, декан Факултета заштите животне средине Универзитета ЕДУКОНС.

проф.др Мира Пуцаревић, декан Факултета заштите животне средине Универзитета ЕДУКОНС.

Након предавања отворена је изложба слика академског сликара Јовице Панића из Руме, уз пригодан коктел и дружење.

Жељко Савић, мастер културолог, оснивач и директор удружења Арс медија

Присутне је поздравио мастер културолог Жељко Савић у име удружења Арс академија које је носилац вишефазног пројекта о Дунаву, као и Петар Кочић, председник Друштва новинара Војводине.

Петар Кочић, председник Друштва новинара Војводине

Том приликом, Петар Кочић је подсетио да се присутни налазе у најстаријем професионалном удружењу које наставља традицију наших претходника, између осталих и Јована Јовановића Змаја који је још 1902. имао идеју оснивања удружења српских књижевника, уметника и новинара. Ово удружење би имало за циљ добробит народа на духовном плану, те самим тим и Друштво новинара Војводине истрајавајући на свеколикој добити људи, учествује у овом пројекту заједно са Арс академијом.

У предавању о значају реке Дунав, проф. др Мира Пуцаревић је изнела мноштво научнo – истраживачких података, како о загађивачима о којима ми и не размишљамо, тако и о томе шта се предузима и планира у будућности за заштиту реке Дунав.

Рад академског сликара Јовице Панића

Академски сликар Јовица Панић из Руме је својим необичним сликама урађеним комбинованим техникама дао виђење како сликари доживљавају тему Дунава, истакавши да смо и ми сами апсолутно вода. Овај уметник се већ 35 година бави темом воде на свој начин, приказујући емоцију јер је и вода медиј који памти и преноси осећања.

Текст: В. Раонић
Фото: ТВ Арс медијa и Бранко Вујков

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *