ODRŽANA TRIBINA „TUZLA U ĆIRILICI“

Tribina „Tuzla u ćirilici“u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Tuzla održana je u Domu književnosti u Tuzli, u petak, 15. marta.

Gosti tribine bili su prof. dr Milanka Babić, profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, i gospodin Ivan Topić, glavni urednik i osnivač internet projekta „Ćirilizacija“. Ćirilizacija je neformalna grupa građana koja se bori za očuvanje ćirilice, a cilj je da, vođeni idejom zajedništva, sloge i jedinstva kod Srba, probude svijest o važnosti ćirilice pod sloganom „ZAJEDNO za spas ćirilice!“ „Sveti Petar Dabrobosanski dao je život za ćirilicu, a potomci nisu spremni kliknuti dugme na telefonu!“ rekao je Ivan Topić.

 

Gosti su govorili o razvoju ćiriličnog pisma kroz vijekove, fenomenu potisnutosti ćiriličkog pisma u javnoj i privatnoj komunikaciji kao i o koracima u borbi za afirmaciju ćirilice. Rečeno je i da je ćirilica srpsko pismo, a latinica pismo srpskog jezika kojeg se ne treba odricati, da o srpskom jeziku i ćiriličnom pismu ne treba da brinu samo stručnjaci, nego da svi treba da brinu o svom jeziku i pismu.

Razlog okupljanja i organizovanja tribine pojasnio je moderator tribine Željko T. Kovačević, potpredsjednik SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli rekavši daje ćirilica pismo koje na području Federacije  i području Tuzle faktički više ne postoji. Zato se tribina i zove „Tuzla u ćirilici“ a ne „Ćirilica u Tuzli“ i da na medijima nema ni jednog ćiriličnog slova.

Prof. dr Milanka Babić, profesor Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, na počektu svog izlaganja podijelila je svoje utiske o gradu i podsjetila na vremena u kojima je bilo više Srba u Tuzli, kada je bila zastupljena njihova svaka vrsta produkcije, pa i kulturne. Ali, da ništa „ne zavisi od toga koliko nas je  nego kakvi smo i koliko smo u stanju da se izborimo za ono što smatramo svojom identitetskom vrijednošću.“

Tribina je izazvala veliku pažnju posjetilaca koji su iskoristili ovu priliku da postavljaju pitanja, a uvaženi gosti su im davali potpune odgovore što je i produžilo planirano trajanje tribine.

SPKD „Prosvjeta“ u Tuzli istrajava u svojim nastojanjima da čuva svoj nacionalni identitet kroz čuvanje jezika, pisma, kulture, tradicije.

izvor: SPKD „Prosvjeta“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *