NOVOSADSKA KONFERENCIJA „ŽENSKO PREDUZETNIŠTVO U BIZNISU, MEDIJIMA I KULTURI“

U novosadskom hotelu “Šeraton” nedavno jeodržana konferencija „Žensko preduzetništvo u biznisu, medijima i kulturi“ posvećena podsticanju ženskog preduzetništva, koja je podržana od Vlade Republike Srbije, a u organizaciji novosadske kompanije  „Color Media group“. Odavno na jednom mestu se nije okupilo toliko šarma, lepote i uspeha u biznisu. Na konferenciji je učestvovalo je 50 uspešnih preduzetnica, kao i 50 studentkinja koje žele da se po završetku studija oprobaju u biznisu, medijima i kulturi.

Hotel „Šeraton“ U Novom Sadu

Konferenciju, posvećenu podsticanju ženskog preduzetništva, zvanično su otvorile predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković i poverenica za ravnopravnost polova Brankica Janković.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Maja Gojković

            -Studentkinjama, koje su ovde prisutne, a od kojih su neke i buduće preduzetnice, poručujem da moraju da budu veoma uporne i da moraju stalno da rade na sebi i da se ne obaziru na to kako ih drugi vide i da odrede jasan cilj- rekla je Maja Gojković i dodala:

-Protiv predrasuda prema ženama ćemo se još boriti, iako je sada nešto lakše, a napredak po tom pitanju nam otežava to što nemamo solidarnost.

-Smatram da snaga i uspeh, lični, ali i društva uopšte, dolazi i od nesebične podele znanja i zato mislim da su ovakve akcije upravo jedan sjajan put za ohrabrivanje mladih žena-, rekla je Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost. Prema njenim rečima, danas se svi suočavamo sa izazovima savremenog doba, čije su glavne odlike brzina, takmičenje i uspeh po svaku cenu i novim generacijama nije lako da se snađu u takvom okruženju.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Dragana Milošević

-Ovo je mesto i prilika, da u prisustvu velikog broja žena istaknem činjenicu da uz jako samopouzdanje, hrabrost i istrajnost, skoro svaka žena u današnjem vremenu može i treba da uspe,- rekla je Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević. Uzimajući u obzir i svoje osnovno profesionalno opredeljenje, kao diplomiranog violiniste, Miloševićeva je ukazala na svoju posebnu obavezu, koja se ticala toga da ne zapostavi uloženo znanje i talenat. Ali, kao žena, koja je sa 18 godina ušla u svet politike, gde se po definiciji traži borba i snaga, jasno je da je sve ove godine morala uspešno balansirati između ovih, na prvi pogled, nespojivih profesija.

 Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević je rekao:

– U poslednje vreme sve više se priča o ženskom preduzetništvu, žene su sve više u biznisu i drago mi je da je tako, a Grad se trudi da ih konkretnim potezima podrži. Poslednjih nekoliko godina Grad Novi Sad je jedina lokalna samouprava koja ima liniju Akcionog plana zapošljavanja posvećenu isključivo ženskom zapošljavanju. Svake godine između 70 i 80 žena dobije sredstva da pokrene sopstveni biznis, a ove 2018. prvi put smo obezbedili sredstva preko Vlade Republike Srbije i Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj za one žene koje već posluju i postoje na tržištu godinu dana ili više. Taj konkurs je završen i očekujemo da potpisivanje ugovora obavimo u narednom periodu, i to je siguran sam, snažan podstrek za žensko preduzetništvo na teritoriji Grada Novog Sada. –

 Robert Čoban, predsednik „Color Media group” i organizator konferencije, ističe: -Za nekoliko dana će biti 100 godina od kako su ovde u Novom Sadu žene dobile pravo glasa, pa je važno što se ovaj događaj dešava baš ovde. Bitno je da se setimo žena koje su tada, kada je bilo mnogo teže, bile uspešne preduzetnice.

Konferencijska sala hotela „Šeraton“

Konferenciji su prisustvovale i Pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović, Lara Ham osnivačica i vlasnica licence „Quintessentially Adriatic“, Olivera Simović predsednica Privredne komore Novog Sada, Manja Grčić direktorka „Antene grupe“ za Srbiju i Crnu Goru, Nadežda Gaće osnivač i glavni urednik portala „Novi Magazin“, Tijana Palkovljević Bugarski upravnica Galerije Matice srpske, Olivera Balašević, direktorka Salayke, vodeće produkcijske kompanije u jugoistočnoj Evropi, u javnosti poznata i kao “lepša polovina” pevača Đorđa Balaševića, Ruža Ristanović, direktorka magazina Diplomacy & Commerce i još mnogo uspešnih preduzetnica, koje su  predstavile svoj poslovni put ka uspehu.

Nakon radnog ručka, učesnice Konferencije prošle turu centrom Novog Sada – “Slavne Novosađanke”, a zatim su posetile i izložbu “Percepcije: Žena po meri društva?” koja je u Galeriji Matice srpske organizovana u saradnji sa British Council-om.

Tekst: Radomir Čubranović
Fotografije: Aleksandra Čubranović

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *