НОВОСАДСКА КОНФЕРЕНЦИЈА „ЖЕНСКО ПРЕДУЗЕТНИШТВО У БИЗНИСУ, МЕДИЈИМА И КУЛТУРИ“

У новосадском хотелу “Шератон” недавно јеодржана конференција „Женско предузетништво у бизнису, медијима и култури“ посвећена подстицању женског предузетништва, која је подржана од Владе Републике Србије, а у организацији новосадске компаније  „Color Media group“. Одавно на једном месту се није окупило толико шарма, лепоте и успеха у бизнису. На конференцији је учествовало је 50 успешних предузетница, као и 50 студенткиња које желе да се по завршетку студија опробају у бизнису, медијима и култури.

Хотел „Шератон“ У Новом Саду

Конференцију, посвећену подстицању женског предузетништва, званично су отвориле председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић и повереница за равноправност полова Бранкица Јанковић.

Председница Народне скупштине Републике Србије, Маја Гојковић

            -Студенткињама, које су овде присутне, а од којих су неке и будуће предузетнице, поручујем да морају да буду веома упорне и да морају стално да раде на себи и да се не обазиру на то како их други виде и да одреде јасан циљ- рекла је Маја Гојковић и додала:

-Против предрасуда према женама ћемо се још борити, иако је сада нешто лакше, а напредак по том питању нам отежава то што немамо солидарност.

-Сматрам да снага и успех, лични, али и друштва уопште, долази и од несебичне поделе знања и зато мислим да су овакве акције управо један сјајан пут за охрабривање младих жена-, рекла је Бранкица Јанковић, повереница за равноправност. Према њеним речима, данас се сви суочавамо са изазовима савременог доба, чије су главне одлике брзина, такмичење и успех по сваку цену и новим генерацијама није лако да се снађу у таквом окружењу.

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Драгана Милошевић

-Ово је место и прилика, да у присуству великог броја жена истакнем чињеницу да уз јако самопоуздање, храброст и истрајност, скоро свака жена у данашњем времену може и треба да успе,- рекла је Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић. Узимајући у обзир и своје основно професионално опредељење, као дипломираног виолинисте, Милошевићева је указала на своју посебну обавезу, која се тицала тога да не запостави уложено знање и таленат. Али, као жена, која је са 18 година ушла у свет политике, где се по дефиницији тражи борба и снага, јасно је да је све ове године морала успешно балансирати између ових, на први поглед, неспојивих професија.

 Члан Градског већа за привреду Милорад Радојевић је рекао:

– У последње време све више се прича о женском предузетништву, жене су све више у бизнису и драго ми је да је тако, а Град се труди да их конкретним потезима подржи. Последњих неколико година Град Нови Сад је једина локална самоуправа која има линију Акционог плана запошљавања посвећену искључиво женском запошљавању. Сваке године између 70 и 80 жена добије средства да покрене сопствени бизнис, а ове 2018. први пут смо обезбедили средства преко Владе Републике Србије и Министарства за иновације и технолошки развој за оне жене које већ послују и постоје на тржишту годину дана или више. Тај конкурс је завршен и очекујемо да потписивање уговора обавимо у наредном периоду, и то је сигуран сам, снажан подстрек за женско предузетништво на територији Града Новог Сада. –

 Роберт Чобан, председник „Color Media group” и организатор конференције, истиче: -За неколико дана ће бити 100 година од како су овде у Новом Саду жене добиле право гласа, па је важно што се овај догађај дешава баш овде. Битно је да се сетимо жена које су тада, када је било много теже, биле успешне предузетнице.

Конференцијска сала хотела „Шератон“

Конференцији су присуствовале и Покрајински секретар за финансије Смиљка Јовановић, Лара Хам оснивачица и власница лиценце „Quintessentially Adriatic“, Оливера Симовић председница Привредне коморе Новог Сада, Мања Грчић директорка „Антене групе“ за Србију и Црну Гору, Надежда Гаће оснивач и главни уредник портала „Нови Магазин“, Тијана Палковљевић Бугарски управница Галерије Матице српске, Оливера Балашевић, директорка Салаyке, водеће продукцијске компаније у југоисточној Европи, у јавности позната и као “лепша половина” певача Ђорђа Балашевића, Ружа Ристановић, директорка магазина Diplomacy & Commerce и још много успешних предузетница, које су  представиле свој пословни пут ка успеху.

Након радног ручка, учеснице Конференције прошле туру центром Новог Сада – “Славне Новосађанке”, а затим су посетиле и изложбу “Перцепције: Жена по мери друштва?” која је у Галерији Матице српске организована у сарадњи са British Council-ом.

Текст: Радомир Чубрановић
Фотографије: Александра Чубрановић

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *