Најбољи европски документарци и краткометражни филмови стижу у Србију

Имајући у виду значај који документарни филмови имају за кинематографију, Фестивал европског филма Палић традиционално промовише документаристику кроз селекцију „Eco Dox“која се бави екологијом и заштитом човекове околине. Од ове године, програм посвећен документарним филмовима проширен је селекцијом „Нови европски документарни филм“ што, према речима организатора, представља развој документарног програма у складу са потребама професионалаца и публике који посећују фестивал.

Селекција „Нови европски документарни филм“ обухвата 5 филмских остварења из свих делова Европе по избору селектора Игора Тохоља. Програм ће се одржавати у Арт биоскопу „Александар Лифка“, а све пројекције почињу у 19 часова.

ЕВРОПСКИ ФИЛМ VARDA BY AGNES

У недељу, 21. јула публика ће моћи да погледа филм „Varda od Anjes“ (Agnès Varda and Didier Rouget) о професионалном животу недавно преминуле и вишенаграђиване француске редитељке Ањес Варде. Следеће вече, у понедељак, 22. јула, биће приказан филм белгијско-француске копродукције „Без ударца“(Alexe Poukine) о деветнаестогодишњој Ади која прихвата позив за вечеру од момка којег не познаје. У уторак, 23. јула на програму је филм „Где си Жоао Жилберто?“ (Georges Gachot), док ће у среду, 24. јула публика моћи да ужива у филму „Wongar“ српске редитељке Андријане Стојковић. Француски документарац „Прослава“ (Olivier Meyrou) о последњој ревији легендарног модног креатора Ив Сен-Лорана биће приказан у четвртак, 25. јула.

Селекција „Eco Dox“ која обухвата еколошке документарне филмове покренута је 2008. године у складу са чињеницом да живимо у времену у којем се јасно виде погубни утицаји људског деловања на животну средину и планету Земљу са једне стране, и растућа свест о потреби активизма у правцу помирења човечанства и природе с друге стране. Ове године програм броји шест остварења по избору селектора Игора Тохоља. Филмови ће се приказивати од 21. до 26. јула у Филмском клубу (други улаз, приземље Отвореног универзитета Суботица) са почетком у 17.30 за све пројекције.

У недељу, 21. јула селекцију ће отворити аустријски филм „Зелена лаж“ (Werner Boote). Сутрадан, у понедељак 22. јула биће приказан немачки документарац „Небо, земља и човек“ (Caroline Reucker). Пројекција италијанског документарца „Сојализам“ (Stefano Liberti i Enrico Parenti) одржаће се у уторак, 23. јула, док ће у среду, 24. јула, публика моћи да ужива у холандском остварењу „Херој оваца“ (Ton van Zantvoort). Документарац српске редитељке Соње Ђекић „Спелеонаут – Под каменим небом“ биће приказан у четвртак, 25. јула, док ће овогодишњу селекцију затворити филм „Добродошли у Содому“ (Florian Weigensamer, Christian Krönes ) у петак, 26. јула.

Пројекције филмова из селекције SHORT MATTERS, програма кратких филмова номинованих за награду Европске филмске академије 2018, одржаће се у биоскопу Абазија од среде, 24. јула до петка, 26. јула с почетком у 13 часова. У среду, 24. јула публика ће имати прилику да погледа следеће филмове: португалски филм „Аквапарк“ (Ana Moreira), филм „Потписао сам петицију“ (Mahdi Fleifel) британско-немачко-швајцарске копродукције, француски филм „Бег“ (Laëtitia Martinoni), немачко краткометражно остварење „Контејнер“ (Себастиан Ланг), као и филм „Они који желе“ (Елена Лóпез Риера) у копродукцији Швајцарске и Шпаније. Сутрадан, у четвртак, 25. јула биће приказани бугарски филм „Стид“ (Петар Крумов), британски кратки филм „Колика је штета“ (Heather Phillipson), филм „Ослободите псе“ (Manue Fleytoux) у копродукцији Француске и Белгије, италијанско-француски филм „Године“ (Sara Fgaier) и филм грузијско-летонске копродукције „Заробљеник друштва“ (Rati Tsiteladze). Последње вечери приказивања филмова из ове селекције, у петак, 26. јула с почетком у 13 сати биће приказани украјински филм „Матура ’97“ (Павло Остриков), белгијски филм„Gnu Wildebeest“ (Nicolas Keppens, Matthias Phlips), немачко краткометражно остварење „Буркина Бранденбург Комплекс“ (Ulu Braun), филм „Капитализам“ (Pablo Muñoz Gomez) у француско-белгијској копродукцији, а холандски филм„Meryem“ (Reber Dosky) затвориће ову селекцију.

КРАТКИ ФИЛМ – KAPITALISTIS
извор: Агенција КомуникАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *