НА СКУПШТИНИ ДНВ-А УРУЧЕНЕ ГОДИШЊЕ НАГРАДЕ, ГУЛАНУ ПРИЗНАЊЕ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

На годишњој Скупштини Друштва новинара Војводине, одржаној у суботу 27.јула у Архиву Војводине,  након радне седнице приређена је свечаност на којој су додељена признања колегама и колегиницама који су у 2018.години дали посебан допринос новинарској професији. Уручено је пет признања, а награду за животно дело добио је Бранислав Гулан, који ове године прославља и тачно пет деценија новинарског рада.

 

Ћерка Јована Чиче примила је награду у име свог оца.

Друштво новинара Војводине доделило је споменицу „Душан Шијачки“ фотографу и сниматељу Јовану Чичи, родом из Винковаца, који је фото-репортерско искуство стицао и у ратовима 90-их година, а свој рад наставио у Новом Саду у којем је постао реномирани  аутор и сниматељ телевизијских  емисија, посебно оних намењених деци.  Кад је реч о независној продукцији, Чича је оставио јединствен ауторски печат у документарним филмовима, међу којима је и серијал посвећен историјату и достигнућима одбојкашког и фудбалског клуба Војводине.

 

Драгана Златановић добила је награду „Димитрије Фрушић„, за серију новинских текстова и емисија. Ова професорка српске књижевности и језика, пореклом из Гацка у Републици Српској, једнако посвећено се бави и  новинарством . Након рада у информативном програму  телевизије „Панонија“ преусмерила се на науку, културу и уметност,  па у оквиру „Арс академије“ и за потребе „ТВ Арс медије“ редовно извештава јавност о догађајима који су од значаја за културни развој града. За то је и више пута награђивана.

Признање за аграрно новинарство „Др Петар Дрезгић“  добила је Даница Милутинов, новинарка која већ 15 година, од своје прве емисије на ТВ „Свети Сава“  ( „Од сетве до жетве“) прати искључиво пољопривреду. Један период била је главна уредница радија Југовић, а од 2008.године ради на Новосадској телевизији где уређује и води једночасовну колажну емисију  „Ленија“. Та емисија се реализује уживо, а емитује је и 15 других телевизијских кућа у Војводини.

 

Даница Милутинов награђена је уметничком сликом коју је обезбедио Институт за ратарство и повртарство. Пошто добитница није присуствовала свечаности из здравствених разлога, представник Института Бојан Качавенда предао је поклон председнику Друштва Петру Кочићу који је истакао да ће награда колегиници бити уручена посебном приликом.

 

Магистру Борису Србиновском додељена је награда „Јаша Томић“, за једногодишње стваралаштво. Овај оснивач и власник аукцијске куће аутор је емисије „ТВ аукција“ у којој представља уметничка дела, остварујући тако перманентну мисију афирмације савремених младих сликара, као и мање познатих стваралаца. Кроз  више  од 900 емисија које се већ 18 година емитују на десетинама телевизија широм Србије и региона, Србиновски је јавности представио око 400 наших уметника и тиме значајно допринео  промоцији српске уметности 19.и 20.века, како у региону тако и свету.

 

ГУЛАНУ ПРИЗНАЊЕ  ДНВ-а ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО

Награду за животно дело Друштва новинара Војводине, повељу и сребрни новчић, колеги Браниславу Гулану је уручио потпредседник ДНВ-а Жељко Савић, који је том приликом честитао добитнику на изузетном професионалном постигнућу дугом пет деценија.

Бранислав Гулан почео је да пише давне 1969. године,  док је још био ученик Економске школе у Новом Саду, а први ангажман био му  је у „Вечерњим новостима„. По завршетку школовања, на позив уређивачког колегијума, запослио се као новинар у савезној новинској кући НИГРО ,,Борба’’ 1977.године, где је провео више од две деценије.Тамо је почео као сарадник – новинар, потом коментатор, па коментатор – уредник, а онда је пролазио и све остале фазе новинарског развоја у професији којом се бави више од четири деценије.

Гулан је половину свог радног века провео на месту стручњака за информисање у Привредној комори Југославије, касније Србије. Објавио је око 150 научних и стручних радова у часописима, едицијама, публикацијама и монографијама од националног и међународног значаја. Аутор је и коаутор двадесетак књига.

Од 1994. до 1999. године био је уредник економске рубрике у новосадском  ,,Дневнику’’ где је објавио око 2.000 запажених текстова. Више од деценију и по био је новинар у југословенском савезном листу ,,Борба’’, а у Борбином листу ,,Новости’’, објавио је чак 10.000 прилога – од вести преко репортажа до фељтона. У часопису ,,Економска политика“ бавио се  макроекономским и агроплитичким анализама, а фељтоне о томе објављивао је и у Политици и Привредном прегледу.  Његови фељтони о српској привреди и аграру у последњих неколико година могу се наћи и у „Сремској пољопривреди“, Сремским новинама“, „Агроиндустрији“ и „Пољопривреднику“.

Сходно богатом искуству, Гулан је више пута награђиван за свој вишедеценијски рад. Поменућемо само нека признања: Златно перо привредних новинара Србије, Златна плакета Задружног савеза Војводине, три награде Светозар Марковић Удружења новинара Србије,  ЗЛАТНО ЗРНО СРБИЈЕ – за научни допринос у истраживању проблема српског села поводом Светског дана медија 2008. године и Сребрну плакету и значку Удружења новинара који прате пољопривреду АГРОПРЕСС 2009. г. Такође, Гулану је 2016. године уручено највише признање Савеза новинара Србије и Црне Горе, а исте године му је припала и награда за животно дело, на Међународном фестивалу новинара у Богатићу.

Саветник је министра за регионални развој у Влади Србије већ две године и веома је значајан актер у реализацији пројекта тог министарства ,,500 задруга у 500 села’’. Члан је и Академијског одбора за село САНУ од 2011. године, као и Научног друштва економиста Србије (раније Југославије). Члан  је међународне организације новинара који прате пољопривреду ИФАЈ као и организације Новинари без граница. Члан је Друштва новинара Војводине, као и Удружења новинара Србије, а био је и члан Управног одбора државне агенције Тањуг.

Друштво новинара Војводине већ је (2014.године) доделило колеги  Браниславу Гулану награду ,,Др Петар Дрезгић’’, за афирмацију пољопривреде, живота и рада на селу, а након уручења овог признања које се односи на његов целокупан професионални рад, Гулан је истакао да му је  награда ДНВ-а изузетно значајна јер је добија у јубиларној години којом, практично,  заокружује педесет година бављења новинарством.

„Као новинар сам постигао врхунац, а то значи објављивати истину, и за оне који су на власти и за оне који ће бити убудуће, а посебно за колеге новинаре јер то није увек лако. Увек има цену то да се истина објави, да се истина каже, али ћете увек имати и своје унутрашње задовољство , поручио је Гулан на свечаности уручења у Архиву Војводине.

Руководство  Друштва новинара Војводине истиче да додела признања и награда нису само част добитницима, већ и подстицај млађим колегама да часно обављају свој посао.

 

„Потребно је да се новинари труде, да раде, да се усавршавају. Да стекну способност, пре свега, да препознају шта јесте, а шта није истина  у свету око нас, као и шта је добро, а шта није. На крају, треба да буду свесни да ће њихов рад и труд кад-тад бити препознати и награђени„, истакао је председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *