МИТРОВЧАНИ ПОКАЗАЛИ ЗАИНТЕРЕСОВАНОСТ ЗА РУСКУ КУЛТУРУ

На дан Преподобног Серафима Саровског, једног од највећих руских православних подвижника, прозорљиваца и чудотвораца, у Музеју Срема у Сремској Митровици отворена је манифестација „Дани руске културе“.
Организатор овог догађаја, који се по други пут организује у граду крај Саве, је Историјски архив „Срем“.
– Другу годину већ организујемо Дане руске културе у Сремској Митровици. Посетиоцима нудимо разноврстан програм, који је прошле године трајао десет дана, а ове године ће трајати 14 дана. Манифестацију прате разна предавања, концерти, трибине о односима Русије и Србије у средњем веку. Манифестација је отворена 15. jануара, на Дан српско-руског пријатељства и на дан Светог Серафима Саровског, једног од највећих светаца Русије – истакао је Дејан Уметић, директор Историјског архива Срем.
Зоран Мишчевић заменик начелника Градске управе за образовање, културу и спорт Сремске Митровице говорио је о значају вековног пријатељства два народа.


– Ова манифестација управо сведочи о нечему што се зове култура и што се зове уметност. Она нам је потребна као дрвореди и лепи видици, а тема ове изложбе је друга половине XИX века где кроз су соцреализам и личност Ане Карењине осликане неке трајне вредности које и данас важе, а то су љубав, поштовање и понос. Битно је што више устројити их и трајати у тим стварима – изјавио је Мишчевић.
Како је отварајући Дане руске културе у Сремској Митровици истакао Мирослав Шпановић, председник Одбора за безбедност у Скупштини Војводине, ове манифестације су природан одраз односа двеју држава Русије и Србије кроз векове.
– По себи знамо и генерације пре нас и које ће доћи после нас, да се природан след поштовања руске културе спроводи природно у целој Србији, а нарочито у Срему, јер су руски борци овуда прошли најмасовније у Другом светском рату – сматра Шпановић.
Манифестацију прати изложба „Ана Карењина као огледало епохе“ руског Државног музеја „Лав Николајевич Толстој“, која је преузета од Руског центра за науку и културу „Руски дом“ у Београду.

Б. Селаковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *