MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: ŽELEZNICA JE SINONIM MODERNE SRBIJE

 „Srbija je uvek napredovala kada se kroz nju gradila pruga“, ocenila je potpredsednica srpske Vlade i ministarka građevinarstva,  saobraćaja i infrastrukture  Zorana Mihajlović prilikom obilaska gradilišta železničkog tunela i vijadukta „Čortanovci“, koji su deo projekta izgradnje pruge za velike brzine Budimpešta – Beograd.

Izgradnja vijadukta i tunela „Čortanovci“, na deonici Stara Pazova – Novi Sad, jedan je od najkrupnijih građevinskih poduhvata u ovom delu Evrope.  Radovi su počeli 11. avgusta 2017. godine, a izvođač  je ruska kompanija „RŽD Internešnl“. Grade se dve tunelske cevi  od 1.100 metara, kao i vijadukt dužine 2,9 kilometara koji će  nositi 58 stubova. Vrednost ovih radova je oko 337 i po miliona dolara.

Tuneli i vijadukt „Čortanovci“su najteža gradilišta na deonici brze pruge Budimpešta – Beograd. Mi sa Ruskim železnicama imamo zaista dobru saradnju jer je sve što smo radili poslednjih godina, kad je reč o rokovima i kvalitetu, bilo u skladu s ugovorima.  Moja današnja poruka je da je ulaganje u železnicu sinonim za razvoj moderne Srbije. U prethodnih stotinu godina, u onim periodima kada se ulagalo u železnicu, i Srbija se razvijala. Svime što radimo, izgradnjom brze pruge, ulaganjem u Koridor 10, u deonicu između Niša i Dimitrovgrada, između Beograda i Niša – mi investiramo u razvoj Srbije. U Vojvodini u infrastrukturu ulažemo milijarde evra, a samo vrednost radova na pruzi Subotica – Novi sad vredi jednu milijardu. Tu su i Fruškogorski koridor, autoput Ruma – Šabac, brza saobraćajnica Novi Sad – Zrenjanin – Borča, čišćenje plovnih puteva i projektovanje luka“, navodi potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ona najavljuje da će od naredne godine početi novi investicioni ciklus, vredan pet milijardi dolara, od čega će više od dve milijarde biti uloženo u Vojvodinu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović oduševljen je uređenjem gradilišta, saradnjom srpskih i ruskih kompanija, kao i njihovom doslednošću u poštovanju rokova.

„Želim da budemo gosti prvog voza koji će za tri i po godine od Novog Sada do Beograda putovati sa najmanje dvostruko kraćim vremenom, a projektovano je da to bude i brže“, poručio je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Ambasador Ruske Federacije u našoj zemlji Aleksandar Čepurin istakao je da je izgradnja tunela i vijadukta kod Čortanovaca dobar primer ruske i srpske ekonomske saradnje koja, po njemu, nije ni blizu nivoa kakav bi mogao da bude:

„Imamo dobre političke odnose i očekujemo dolazak predsednika Putina u Srbiju, a imamo i međuvladin Komitet za saradnju. Zato bi trebalo više pažnje i vremena da posvetimo  unapređenju bilateralne ekonomske saradnje, i to bukvalno u svim oblastima – od primene atomske energije u medicini, visokih tehnologija do poljoprivrede i obrazovanja „, poručio je Čepurin. 

Nakon obilaska gradilišta u Čortanovcima, potpredsednica Mihajlović i ruski ambasador Čepurin, sa predstavnicima ruskih i srpskih železnica, posetili su Osnovnu školu „23.oktobar“ u Sremskim Karlovcima, u kojoj je kompanija „RŽD Internešnl“ obnovila učionicu za ruski jezik i opremila je potrebnim nameštajem i opremom.

P.Kočić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *