МИНИСТАРКА МИХАЈЛОВИЋ: ЖЕЛЕЗНИЦА ЈЕ СИНОНИМ МОДЕРНЕ СРБИЈЕ

 „Србија је увек напредовала када се кроз њу градила пруга“, оценила је пoтпредседница српске Владе и министарка грађевинарства,  саобраћаја и инфраструктуре  Зорана Михајловић приликом обиласка градилишта железничког тунела и вијадукта „Чортановци“, који су део пројекта изградње пруге за велике брзине Будимпешта – Београд.

Изградња вијадукта и тунела „Чортановци“, на деоници Стара Пазова – Нови Сад, један је од најкрупнијих грађевинских подухвата у овом делу Европе.  Радови су почели 11. августа 2017. године, а извођач  је руска компанија „РЖД Интернешнл“. Граде се две тунелске цеви  од 1.100 метара, као и вијадукт дужине 2,9 километара који ће  носити 58 стубова. Вредност ових радова је око 337 и по милиона долара.

Тунели и вијадукт „Чортановци“су најтежа градилишта на деоници брзе пруге Будимпешта – Београд. Ми са Руским железницама имамо заиста добру сарадњу јер је све што смо радили последњих година, кад је реч о роковима и квалитету, било у складу с уговорима.  Моја данашња порука је да је улагање у железницу синоним за развој модерне Србије. У претходних стотину година, у оним периодима када се улагало у железницу, и Србија се развијала. Свиме што радимо, изградњом брзе пруге, улагањем у Коридор 10, у деоницу између Ниша и Димитровграда, између Београда и Ниша – ми инвестирамо у развој Србије. У Војводини у инфраструктуру улажемо милијарде евра, а само вредност радова на прузи Суботица – Нови сад вреди једну милијарду. Ту су и Фрушкогорски коридор, аутопут Рума – Шабац, брза саобраћајница Нови Сад – Зрењанин – Борча, чишћење пловних путева и пројектовање лука“, наводи потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Она најављује да ће од наредне године почети нови инвестициони циклус, вредан пет милијарди долара, од чега ће више од две милијарде бити уложено у Војводину.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић одушевљен је уређењем градилишта, сарадњом српских и руских компанија, као и њиховом доследношћу у поштовању рокова.

„Желим да будемо гости првог воза који ће за три и по године од Новог Сада до Београда путовати са најмање двоструко краћим временом, а пројектовано је да то буде и брже“, поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Амбасадор Руске Федерације у нашој земљи Александар Чепурин истакао је да је изградња тунела и вијадукта код Чортановаца добар пример руске и српске економске сарадње која, по њему, није ни близу нивоа какав би могао да буде:

„Имамо добре политичке односе и очекујемо долазак председника Путина у Србију, а имамо и међувладин Комитет за сарадњу. Зато би требало више пажње и времена да посветимо  унапређењу билатералне економске сарадње, и то буквално у свим областима – од примене атомске енергије у медицини, високих технологија до пољопривреде и образовања „, поручио је Чепурин. 

Након обиласка градилишта у Чортановцима, потпредседница Михајловић и руски амбасадор Чепурин, са представницима руских и српских железница, посетили су Основну школу „23.октобар“ у Сремским Карловцима, у којој је компанија „РЖД Интернешнл“ обновила учионицу за руски језик и опремила је потребним намештајем и опремом.

П.Кочић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *