„MESEC EGIPATSKE KULTURE“ U SRBIJI

„MESEC EGIPATSKE KULTURE“ U SRBIJI: GOSTOVANJE EGIPATSKE OPERE IZ KAIRA U SNP-U!

U toku je „Mesec egipatske kulture“ u Srbiji. Povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije obeležava se raznim kulturnim događajima i manifestacijama.

Povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Egipta i Srbije izvedena je EGIPATSKA OPERA IZ KAIRA sa plesnom predstavom THE BLUE ELEPHANT.

U Novom Sadu, u utorak, 31. jula u Srpskom narodnom pozorištu na sceni „Pera Dobrinović“ s početkom u 20 časova, nastupiće Egipatski moderni plesni teatar sa novijom plesnom predstavom THE BLUE ELEPHANT, kao vrhuncem „Meseca egipatske kulture“.

OD ROMANA DO PREDSTAVE

Predstava je nastala 2014. godine. Zasnovana na istoimenom romanu koji je godinu dana nakon izlaska postao najprodavaniji roman na Međunarodnom sajmu knjiga u Kairu 2013. godine.

Autor romana Ahmed Murad je mladi pisac koji veoma privlači pažnju publike i kritike. Murad je uspeo da svojim delima podstakne čitanje kod mladih. Roman je pun snova i vizija koje podstiču čitaoca da oslobodi maštu, da otkrije svoju istinu.

Predstava traje 70 minuta.

SLOBODAN ULAZ

Ulaz je slobodan. Ulaznice će moći da se podignu na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, na dan izvođenja predstave, od 17 časova do početka predstave.

Egipatski moderni plesni teatar, osnovan 1993. godine u Egipatskoj operi iz Kaira, prvi je takve vrste u arapskom svetu. Postigao je veliki uspeh u ispitivanju umetnosti u Egiptu, arapskoj i drugim civilizacijama. Ovaj plesni teatar, sa više od 26 nastupa i učešća na međunarodnim festivalima, predstavio se u mnogim evropskim zemljama, SAD, Kini, Koreji i arapskim zemljama. Takođe se mogao videti na scenama najprestižnijih pozorišta i internacionalnih opera: Frankfurt Opera, Opera u Pekingu, Teatro Karinjano u Torinu… Više puta je osvajao nagrade od kojih je najznačajnija ITI međunarodno priznanje, Nemačka…

BEZ TRADICIONALNIH STEGA

Monadel Antar, mladi umetnik i koreograf, postao je umetnički direktor i koreograf kompanije. U skladu sa svojom novom vizijom i stilom, umetnička aktivnost kompanije se fokusira na različite žanrove evropskog modernog plesa i oslobađa se tradicionalnih pozorišnih stega radi postizanja međunarodnih modernih plesnih standarda. Ambasada Egipta u Beogradu u saradnji sa Narodnom skupštinom Srbije, Ministarstvom kulture i informisanja, Sekretarijatom za kulturu grada Beograda, Pokrajinskom vladom, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, Zavodom za kulturu Vojvodine i Srpskim narodnim pozorištem.

Izvor: SNP

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *