„МЕСЕЦ ЕГИПАТСКЕ КУЛТУРЕ“ У СРБИЈИ

„МЕСЕЦ ЕГИПАТСКЕ КУЛТУРЕ“ У СРБИЈИ: ГОСТОВАЊЕ ЕГИПАТСКЕ ОПЕРЕ ИЗ КАИРА У СНП-У!

У току је „Месец египатске културе“ у Србији. Поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије обележава се разним културним догађајима и манифестацијама.

Поводом 110 година од успостављања дипломатских односа између Египта и Србије изведена је ЕГИПАТСКА ОПЕРА ИЗ КАИРА са плесном представом THE BLUE ELEPHANT.

У Новом Саду, у уторак, 31. јула у Српском народном позоришту на сцени „Пера Добриновић“ с почетком у 20 часова, наступиће Египатски модерни плесни театар са новијом плесном представом THE BLUE ELEPHANT, као врхунцем „Месеца египатске културе“.

ОД РОМАНА ДО ПРЕДСТАВЕ

Представа је настала 2014. године. Заснована на истоименом роману који је годину дана након изласка постао најпродаванији роман на Међународном сајму књига у Каиру 2013. године.

Аутор романа Ахмед Мурад је млади писац који веома привлачи пажњу публике и критике. Мурад је успео да својим делима подстакне читање код младих. Роман је пун снова и визија које подстичу читаоца да ослободи машту, да открије своју истину.

Представа траје 70 минута.

СЛОБОДАН УЛАЗ

Улаз је слободан. Улазнице ће моћи да се подигну на Билетарници Српског народног позоришта, на дан извођења представе, од 17 часова до почетка представе.

Египатски модерни плесни театар, основан 1993. године у Египатској опери из Каира, први је такве врсте у арапском свету. Постигао је велики успех у испитивању уметности у Египту, арапској и другим цивилизацијама. Овај плесни театар, са више од 26 наступа и учешћа на међународним фестивалима, представио се у многим европским земљама, САД, Кини, Кореји и арапским земљама. Такође се могао видети на сценама најпрестижнијих позоришта и интернационалних опера: Франкфурт Опера, Опера у Пекингу, Театро Карињано у Торину… Више пута је освајао награде од којих је најзначајнија ITI међународно признање, Немачка…

БЕЗ ТРАДИЦИОНАЛНИХ СТЕГА

Монадел Антaр, млади уметник и кореограф, постао је уметнички директор и кореограф компаније. У складу са својом новом визијом и стилом, уметничка активност компаније се фокусира на различите жанрове европског модерног плеса и ослобађа се традиционалних позоришних стега ради постизања међународних модерних плесних стандарда. Амбасада Египта у Београду у сарадњи са Народном скупштином Србије, Министарством културе и информисања, Секретаријатом за културу града Београда, Покрајинском владом, Покрајинским секретаријатoм за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Заводом за културу Војводине и Српским народним позориштем.

Извор: СНП

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *