МАЈСКА СКУПШТИНА 1848. ‒ 170 ГОДИНА ПОСЛЕ

Свечано отварање изложбе Мајска скупштина 170 година после одржаће се у четвртак, 4. октобра 2018. године у 19.00 сати у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима (Трг Бранка Радичевића 8). На отварању изложбе ће говорити:  Његово преосвештенство господин Василије, епископ сремски, др Снежана Мишић, ауторка изложбе и др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске која ће изложбу званично отворити.

Слици Павла Симића Српска народна скупштина 1. маја 1848. године, која представља централни експонат изложбе, придружили смо истоимену композицију изведену у техници графике и фотографију Павла Симића, и употпунили текстовима о аутору и слици, предметима и документима, као и документарно-играним филмом који је у поводу јубилеја снимила Радио-телевизија Војводине у сарадњи са стручњацима Галерије, а који ће се емитовати током трајања изложбе.

Аутори изложбе су др Снежана Мишић и мр Данило Вуксановић, а изложбу прати двојезична публикација Српска народна скупштина 1. маја 1848. – 170 година после / Serbian National Assembly on the 1st of May 1848 ‒ 170 years later с ауторским текстом др Снежане Мишић у којем се слика тумачи у контексту политичко-историјских околности и националних тежњи српског народа на територији Аустријског царства у XIX веку.

Изложба ће у Патријаршијском двору у Сремским Карловцима бити отворена до 25. октобра 2018. године.

извор: ГМС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *