„Лорист“ од 2. до 6. октобра на Новосадском сајму

Међународни сајам „Лорист“ одржаће се од 2. до 6. октобра на Новосадском сајму.
Овај сајам чине 52. Међународни сајам лова и риболова, 52. Међународни сајам туризмам, 27. Сајам екологије и трећи Сајам спорта. Сајам лова и риболова и Сајам екологије почеће 2. октобра, док Сајам туризма и Сајам спорта публику дочекују од четвртка, 3. октобра.
Наступиће више од 500 излагача који ће представити понуду у областима лова, риболова и туризма Дунавског региона, али и екологију и спорт у нашој земљи. Уз изложбену поставку у халама и на отвореном делу Сајмишта организују се конгресне активности и пословни сусрети, а учесници долазе из 20 земаља, Аустрије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Бугарске, Црне Горе, Данске, Француске, Грчке, Хрватске, Холандије, Мађарске, Немачке, Румуније, Русије, Северне Македоније, Словачке, Словеније, Србије, Турске и Велике Британије.
За посетиоце са купљеним улазницама организована је Поклон-игра, а све који дођу на „Лорист“ очекују атрактивни садржаји, промоције, попусти, новитети, такмичења и много забавног садржаја.
Породични дан је петак, 4. октобра. Радно време за посетиоце од 10 до 19 часова.

Сајам лова и риболова

Сајам лова и риболова у Новом Саду одржаће се од 2. до 6. октобра. Уз излагаче из наше земље, наступиће и учесници из Аустрије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Мађарске, Немачке и Словачке.
И ове године на Сајму ће бити сви који у Србији газдују и користе шуме, управљају заштићеним природним добрима и баве се унапређењем ловства и рибарства.
Велико интересовање за наступ је међу излагачима који продају обућу и одећу, а учешће су потврдили и сви велики дистрибутери опреме и прибора за лов и риболов. У богатој сајамској понуди наћи ће се и теренска возила за лов и риболов.
Први пут на Међународном сајму лова и риболова наступа Артемис, Удружење жена ловаца из Словачке.
Национална Изложба ловачких трофеја, биће приређена у Хали 1а. Посетиоци ће имати прилику да виде трофеје јелена европског и лопатара, вепра, муфлона, дивокозе, срндаћа, вука, медведа, риса, дивље мачке, лисице, шакала… Изложба се организује у сарадњи са Ловачким савезом Србије.
Изложба ситних животиња ће бити у Хали 6 и трајаће, колико и Сајам лова и риболова, од 2. до 6. октобра, док је недеља, 6. октобар, резервисана за Берзу ситних животиња. У Аули ће бити постављена изложба фотографија.
Сви посетиоци Међународних сајмова „Лорист“ моћи ће, у Хали 1, да се окушају у гађању ваздушном пушком или луком и стрелом.
У оквиру Сајма турзма, у Хали „Мастер“ за посетиоце који желе масажу припрема се Спа кутак.
Средњевековно село и борбе витезова посетиоци ће моћи да виде на отвореном делу сајмишта, одмах по изласку из Ауле у двориште.
Виртуелни обилазак Новог Сада бициклом, посетиоцима ће омогућити Нови Сад – Европска престоница културе у централном делу Ауле. Како би тура била што реалнија припремљен је тандем бицикл на којем ће посетиоци уз ВР наочаре моћи да се „провозају“ нашим градом.
ОПЕНС, Нови Сад – Европска престоница младих, припрема у Хали „Мастер“ програме и атракције за млађе посетиоце сајма и све који се осећају младима.

Сајам туризма

Бањски, спа и велнес туризам централне су теме овогодишњег Сајма туризма који ће се одржати од 3. до 5. октобра. Уз бројне излагаче из наше земље, туристичку понуду ће представити и учесници из Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Француске, Грчке, Хрватске, Мађарске, Северне Македоније, Румуније, Русије, Словачке, Словеније и Турске.
Представиће се 65 туристичких организација, 31 хотелски и бањски објекат, односно спа центар, 23 агенције и индивидуална понуђача туристичких аранжмана, 14 паркова природе, националних паркова и еко туристичких дестинација, 48 институција, пословних удружења и организација, 30 учесника у гастро-занатском сегменту, а националне изложбе организују две државе – Мађарска и Црна Гора.
Понуду наше земље употпуниће више од 60 туристичких организација. Најбројније су из Војводине и представиће се на штанду Туристичке организације Војводине, затим из Западне Србије, а наступиће и туристичке организације Београда, Новог Сада, Ниша, Пожаревца, Бора, Пирота, Медвеђе, Краљева, Крагујевца, Јагодине, Зрењанина, Сомбора, Жабља…
Посебно интересовање посетилаца у сегменту културног туризма, како се очекује, биће за наступ Виминацијума, Етнографског музеја Истре и Мануфактуре Хисторике.
Посетиоци ће бити у прилицу да добију и све информације у вези са путним осигурањем. Међу излагачима су и образовне институције у области туризма, хотелијерства и угоститељства.
Сарадња са Националном службом за запошљавање наставља се и на Сајму тирзма у оквиру којег ће бити бити организовани „Дани каријере у туризму“. Од 3. до 5. октобра на Новосадском сајму, излагачи ће моћи да понуде слободна радна места, а посетиоци да потраже посао у области туризма. Сајам туризма подразумева и сегмент гастрономије.

Сајам екологије
Примарна селекција отпада и заштита вода и водних токова биће у фокусу овогодишње приредбе. Поред поставки у Аули и штандова на отвореном простору Новосадског сајма, биће организован и стручни програм у Конгресном центру „Мастер“.
Око 40 излагача наступиће са богатијом понудом у односу на досадашње, али и са разноврснијим информацијама.
У суботу, 5. октобра у Хали „Мастер“, ОПЕНС ће промовисати пројекат „Урбани вртлари“ који доноси усправну брендирану алеју са адекватним садницама о којима ће говорити волонтери. У плану су и двочасовне радионице и округли сто на којима ће заљубљеници у здрав живот, екологију и чисту планету, моћи да науче како да на балкону посаде и гаје свеже поврће, зачинско биље и јестиво цвеће и добију информације о превенцији болести, унапређењу здравља, правилној исхрани… Октобар је месец у којем је и Дечја недеља, те ће и многи програми бити посвећени најмлађима. Један од њих је и креативно-ликовна радионица са цртањем пресека воћа и поврћа.
На Сајму екологије биће могуће купити и еколошка лепила, луковице и семе цвећа, аранжмане, галантерију од коже, урбани мобилијар и мобилијар за дечја игралишта, плетени намештај, ножеве, лампе, торбе, плетене мреже, лежаљке…

Сајам спорта

Сајам спорта се одржава под покровитељством Града Новог Сада. Програм ће првенствено бити усмерен ка промоцији школског спорта. У халама и на отвореном простору биће организовани прикази спорта у школама кроз моторички полигон, атлетски петобој, стони тенис, тренинг на станицама, баскет 3×3, мини рукомет, фудбал и такмичење „Између две ватре“. Учесници су ученици основних школа, а организатори Савез за школски спорт Града Новог Сада, Градска управа за спорт и омладину Града Новог Сада, Градски спортски савез Новог Сада и Савез за школски спорт Војводине.
Бављење физичком активношћу биће промовисано, не само кроз школски спорт, већ и кроз наступе врхунских клубова и такмичара. Наступиће одбојкашки, кошаркашки, рукометни, фудбалски клубови… Биће организовани турнири, прикази и промоције каратеа, стоног тениса, џију-џице, стрељаштва, атлетике, боћања, као и бројних других спортова.
Предвиђено је да сви заинтересовани добију информације о активностима и резултатима клубова, упознају се са клупским часописима, али и такмичарима, првотимцима и врхунским спортистима. Неће изостати ни дружење са фан клубовима, ни радионице за децу.
Потврђено је и одржавање 25. меморијалног турнира у рвању грчко-римским стилом „Јован Богић Пуфика“ и 10. Коњичког купа Сајма спорта који ће бити приређен на Мањежу Новосадског сајма.
У плану су и едукације тренера и професора, предавања и трибине о маркетингу у спорту, значају, улози и личности судија у савременом фудбалу, као и о корективној гимнастици. Поред клубова представиће се и савези, удружења, организације и институције.
У сарадњи са излагачима, поводом Сајмова „Лорист“ организована је Поклон-игра за посетиоце са купљеним улазницама. Како се „Лорист“ одржава 52. пут, биће припремљене најмање 52 награде. Посетиоци ће имати прилику да добију вредне пакете гардеробе, алата, опреме за лов и риболов или бицикл. Очекују их ноћења у одмаралиштима с пуним пансионом, крстарења Дунавом, Тисом и Сјеничким језером, излети – Упознајте Цер и Упознајте Шабац, као и излет у Ресавску пећину, посета Манастиру Манасија, Свилајнцу и водопаду Лисине.
Биће и оних који ће проћи путевима Немањића и путевима црвених божура, упознати Сирмијум и Засавицу, Чачак, Овчарско-Кабларску клисуру. Најсрећније очекују и пуне котизације за учешће на МТБ маратону и ноћење, боравак на Увцу и Пештеру са џип-сафаријем, фрушкогорска џип тура, тродневни аранжман Дунавом кроз историју, карте за крстарење од Перућца до Вишеграда и назад или сплаварење Лимом.
Извлачење купона са именима добитника планирано је за недељу, 6. октобар, у 15 часова.
Цена улазнице за одрасле је 300 динара, док је за децу од 7 до 12 година, пензионере и колективне посете (група већа од 15 људи) цена 200 динара.

извор:Новосадски сајам

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *