Људи с три ока(53): Л А Л А  Н А  К Р А Ј У  С В Е Т А

Стеван Степанов, дипломирани економиста из Новог Сада, учествовао у експедицији радио аматера, која је на пустом острву на Пацифику, поставила светски рекорд по броју успостављених радио веза у Уједињеним нацијама је регистровано нешто преко 200 држава света а у Светској асоцијалији радиоаматера их је чак 338 !

ЗА ТРЕН ОКА – Стеван Степанов са својом радио станицом која му омогућује да се за тили час повеже са колегама широм света

Толико их је регистровано према узансама које поштује преко два милиона регистрованих заљубљеника радио технике широм света. Они свакодневно својим радио станицама међусобно комуницирају без обзира на све
границе света. И дању и ноћу из својих ППС-а(примо-предајних секција) успостављају везе с познатим и непознатим колегама да би након тога специјалним поштанским картама потврдили успостављене везе и за тај труд стекли одређена признања домаћих и међународних организација радиоаматера. На већини тих карата, величине дописница или разгледница, штампане су фотографије са мотивима из целог света. Тако је настала и занимљива колекција фотографија које је сакупио Стеван Степанов, дипломирани економиста из Новог Сада, један од најзапаженијих и најактивнијих радиоаматера у Србији.

ЈЕГРИЧКА ПО СВЕТУ – На картама, које у великом броју Степанов шаље својим колегама на све стране света, налазе се фотографије речице Јегричке и салаша у Госпођинцима, са којег се емитују сигнали једног од наших најбољих радио аматера

Трагом Робинзона Крусоа

Експедиција коју су сачињавали дванаест радиоаматера из Америке, Русије, Украјине, Италије, Македоније и Србије поставила је недавно светски рекорд јер је за десет дана проведених „на крају света“ успоставила чак 117.205 веза са колегама широм света.

ЈУБИЛЕЈ – Наши радио аматери су јубилеј славног научника Николе Тесле обележили пригодним фотографијама на QСЛ картица

Из Америке смо авионом слетели на далеко острво Фиџи, а потом брзим бродићем отишли до пустог острвца у Самои. Разапели смо шаторе и велике монтажне антене, укључили наше радио станице и за тили час цео свет се преселио код нас на пусто острво, на крају света!

Тако сликовито описује своју радиоаматерску авантуру Стеван Степанов. Није пропустио прилику да спомене и цену тог задовољства. Експедиција је коштала укупно 180 хиљада долара, што су донацијама покрили углавном спонзори.
– На острву смо затекли само једног свештеника. Температура се дизала и до 65 Целзијусових степени. Одушевило ме је слатководно језеро на средини острва. Мада нисам био љубитељ рибе пре доласка на ово пусто острво, тамо их је било дивних и у изобиљу, најлепших на свету. Тако сам и ја постао љубитељ ове корисне хране. Било је прекрасних мотива за фотографисање па сам и за тај хоби искористио сваки слободан тренутак. Ипак, најлепши је утисак да смо овај светски буџак открили и приближили осталом цивилизованом свету, – с нескривеним поносом и задовљством вели Степанов.

ЕГЗОТИКА – На радиоаматерским картицама најчешће су фотографије са карактеристичним обележјима региона из којег су послате: ведуте градова, туристички мотиви, портрети животиња, историјски догађаји, саобраћајна средства, ратна техника,
портрети великана,…

Цео свет на салашу у Госпођинцима

У поткровљу старе новосадске зграде у Темеринској улици 22, налази се вероватно најкомплетнија и најсавременија приватна радиоаматерска станица у граду и Војводини. Користи је цела породица Степанов. Поред најискуснијег и најагилнијег Стевана за комуницирање са светом су регистровани и његова супруга, економиста, и студенти- син, будући економиста и ћерка, будућа лекарка. Сви су регистровани и имају лиценце за рад и позивни знак, воде своје дневнике и размењују QСЛ карте са колегама широм света.
Међу њима има радиоаматера свих занимања, од занатлија и ученика, до професора и државника! Познати су као радиоаматери, на пример, шпански краљ Хуан Карлос или јордански краљ Хусеин, познати глумац Марлон Брандо, наш композитор Горан Бреговић,…Сви су на Ти и комуницирају енглеским језиком. Има и много жена а неки се јављају и са далеких Фокландских и Маршалских острва,…
– Одиграли смо значајну улогу у време ратова, када су нас пријатељи благовремено обавештавали о кретању авиона који су долазили да нас бомбардују, затим за време поплава и земљотреса, када је требало пружати помоћ угроженима, набављали смо лекове за тешке болеснике и обављали друге хуманитарне послове у сарадњи са Међународним Црвеним крстом. У комуницирању преко радио везе рођене су и многе љубави- вели Степанов и додаје: – Најсрећнији смо када можемо да се повучемо на наш салаш у Госпођинцима. На ади, на Јегричкој, нема сметњи па нам је цео свет на длану. Користимо и сателитске везе, а и Месец нам помаже јер рефлектује сигнале на земљу.

Х О Б И – Јордански краљ Хусеин, у слободним часовима, обожавао је да успоставља радио везу с непознатим радио аматерима широм света

Са хрпом QСЛ карата, с фотографијама из целог света, Степанов је недавно био у Америци и верификовао их у АРРЛ(Радио савезу држава) у Невингтону, у Кентакију.
Посетио је и највећи Сајам радио аматера света у Дајтону као и највеће стециште радио аматера Европе у Фридригсхофену на Боденском језеру. Специјалне стручне комисије су потврдиле веродостојност QСЛ карата, издале заслужене дипломе и рангирале њиховог власника. Иза шифре YУ 3 АА, која означава лиценцу Стевана Степанова, види се да га је ИТВ(Међународна унија за коришћење фрекфенција) сврстала у сам врх светских радио аматера.

ОД АУТОМОБИЛА ДО КОМПЈУТЕРА

Стеван Степанов је рођен у Новом Саду 29. септембра 1957. године. У родном граду је завршио Основну школу „Ђура Даничић“, потом Гимназију у Сремским Карловцима и дипломирао спољну трговину на Економском факултету у Новом Саду. Запослио се у ТАМ-у (Представништву Товарне аутомобилов из Марибора) а затим је основао своју фирму „Степ-комерц“, за спољну трговину техничком робом.
Још као средњошколац Степанов се заинтересовао за радиоаматерство и постао члан Радио клуба „Нови Сад“ у којем је прошао све степене стручне обуке, учествовао у разним акцијама и такмичењима, стекао сва звања у радиоаматерском покрету. Компјутер му је укључен у систем радио примо-предајника па је радио станица максимално модернизована. Степанов говори шест језика што му је много помогло за комуницирање са колегама широм земљине кугле. Поносан је на своју јединствену колекцију фотографија која се сваког дана повећава и обогаћује новим мотивима са свих меридијана.

Пише: Боривој Миросављевић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *