Људи с три ока(46): Лаура ЛИМБУРГЕР –  СИГУРНИ НАГОВЕШТАЈИ

Млада Новосађанка Лаура Лимбургер, на првој самосталној изложби уприличеној у Галерији Фото,кино и видео савеза Војводине у Новом Саду, определила се за ликовно стваралаштво у којем негује традиционалну фотографију са препознатљивим атрибутима који су је сврстали у сам врх савремене уметности

Лаура Лимбургер

Опседнута радикалним трансформацијама друштва у којем живи и наша омладина се нашла пред свеколиким искушењима и дилемама. Као што се младо дрво најлакше савија тако су и млади склони да прихватају све оно што им се сервира као „ново“,“актуелно“,“револуционарно“,“кул“,“хит“,…У свету ликовности као да су се, у поплавама разних инсталација и перформанса, утопиле праве, осведочене, вредности на којима је вековима грађена култура читавог света. Техничко-технолошка експлозија у развоју фотографије омогућила је неограничену (зло)употребу тог снажног медија; под плаштом „модерног“ прикрива се (не)знање основа фотографске вештине и измишљају нови правци у које су се уплели многи млади неискусни ствараоци. Тој папазјанији су знатно допринели и просветни радници, често и сами недовољно „потковани“ фотографијом, промовишући „нове таласе“. У исто време традиционалне струковне организације, носиоци фотографских активности, остали су без материјалне и друштвене подршке, па је изгледало да је судбина фотографског ликовног стваралаштва озбиљно доведена у питање.

КУЛА

 Ментори уместо клубова

У недостатку правих друштвених форми организованог окупљања истинских љубитеља фотографије као и оскудног трнсфера знања у школама, млади приврженици ове уметничке вештине принуђени су да траже помоћ од проверених стручњака. Са много љубави неке таленте су благовремено прихватили, као ментори, познати новосадски фоторепортери Габор Ифју и Мирослав Вајдл. Њихови ученици већ осећају плодове стручног рада.

Под Вајдловом диригентском палицом, Лаура Лимбургер, ученица Средње школе за ликовне техничаре у Новом Саду, стигла је и до првог самосталног „концерта“, изложбе фотографија у Галерији Фото, кино и видео савеза Војводине. Кад не бисмо знали да ауторка изложених фотографија још није завршила ни средњу школу, помислили бисмо да је то изложба радова искусног фотографског професионалца. Наравно, неки ће приметити да се на експонатима осећа рукопис ментора Вајдла, а ми ћемо закључити да је то оно право, да је ученик научио праве лекције и то тако добро да пређено градиво може и неким новопеченим професорима да предаје!

  Школски пример добре школе

 Лаура Лимбургер се на најбољи начин уписала у листу бројних талентованих младих девојака које ће се борити за престиж на нашој па и светској ликовној фотографској сцени. Она импонује не само савршеном техником, јасно дефинисаном формом, разноврсношћу мотива, него и младалачким духом који је уткан у сваки од педантно обрађених експоната. То најбоље потврђују атрактивне серије фотографија најновијих аутомобила и мотора, старих и нових архитектура, разноврсних портрета, све до смелих акт фотографија снимљених у противсветлу са доминантном плавом бојом. Ауторка зналачки користи телеобјектив, нарочито при снимању пејсажа, па нам сугестивно спаја две обале Дунава и приближава детаље које наглашава. Када снима мртву природу демонстрира своју вештину аранжирања и правилно коришћење светслосних ефеката, а када снима рефлерксе на води, стаклу, огледалима, металу, бележи то светлошћу из најповољнијег угла.

Високопрофесионално је млада ауторка снимила енетеријер сакралних објеката и открила нам лепоте фресака дискретно осветљених оскудном светлошћу свећа. Све у свему, Лаура Лимбургер својом изложбом нам је демонстрирала праву школу фотографије за коју јој припада највиша оцена. И оно што је најважније: широко отвара себи врата у чаробни и разноврсни свет фотографије, наговештава нова блистава остварења и враћа нам веру у будућност традиционалне врхунске фотографије по којој се Нови Сад некада препознавао на мапи света.

ИЗЛОЖБА ЗА МАТУРУ

 Лаура Лимбургер је рођена 19.марта 1988.године у Новом Саду. У родном граду је завршила  Основну школу „Ђорђе Натошевић, а потом наставила школовање у Средњој школи за ликовне техничаре и дизајнере „Богдан Шупут“. Определила се за ликовни смер, а истовремено се посветила и фотографији уз несебичну подршку фоторепортера Мирослава Вајдла. Фотографију је заволела  још као ученица основне школе, а када се определила за ликовно стваралаштво схватила је да јој фотографија може бити од непроцењиве користи. Након прве самосталне изложбе фотографија, с којом обележава матуру и крај средњошколског образовања, Лаура Лимбургер жели да настави школовање на Одсеку за фотографију Академије уметности у Новом Саду са намером да се касније посвети рекламној фотографији.

 

Пише: Боривој Миросављевић

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *