Људи с три ока(42): Бранимир Јовановић- Д У Х  С Т А Р Е  С А Л А Ј К Е

У монографији Бранимира Јовановића посвећеној Салајци, једном од најстаријих делова Новог Сада, објављене фотографије које на упечатљив начин сведоче о дуго очуваном традиционалном сеоском животу у срцу главног града Војводине

Бранимир Јовановић

Стари познати Новосађанин Дака Поповић, први бан некадашње Дунавске бановине и министар аграрне реформе, издавао је пре Другог светског рата лист „Дан“ и њему је, величајући новосадске паоре, између осталог забележио: „Да не беше у Новом Саду бројног земљорадничког сталежа, највреднијег чувара језика, народне песме и народних традиција, и живот Новог Сада би брзо учмао и изгубио се се тако, како је нестао у толиким градовима Мађарске и Ердеља.“
Поповићеву констатацију на најубедљивији начин потврђује монографија Бранимира Јовановића која је посвећена Салајци и Салајчанима, житељима паорског дела Новог Сада који се дуго одржавао, а сада га више нема. Најатрактивнији део књиге „Салајка које (више) нема“ су фотографије које су значајан, незаобилазни део историје Новог Сада али и сеоског живота у Војводини.

Салајка

Један од највећих старих новосадских квартова је Салајка, оивичена троуглом који чине Темеринска и Кисачка улица и Канал ДТД. Два века прошлог миленијума Салајка је са суседном Роткваријом била хранитељица не само Новог Сада него ближе па и даље околионе: извозила је пољопривредне производе, Дунавом и жељезницом, чак и на тржишта средње Европе.

ПАОРСКА ПОРОДИЦА – Деда Милош и бака Јулка Гавриловић са својим унучићима које су за време летњег ферија „поновили“ од главе до пете. Богати паор из Салајке имао је преко двадесет јутара земље, од чега пет јутара винограда у Фрушкој гори

„Ранији писци о Новом Саду акценат су стављали искључиво на Господски кварт, а остале су једва спомињали. Салајка је несмотреним урбанистичким преуређењем града, девастирана. Само је у овој књизи преживела своју историју“,- закључује Вера Јовановић, историчар уметности, рецензент монографије о Салајци. Својевремено певани су и бећарци: “Кунем оца, а кунем и мајку, што ме нису дали у Салајку“, или „Свугде киша,у Салајци суша, тамо ми је и срце и душа“.

ЕКСПОРТ – Породица Чедомира Станојевића је 1905. године извозила поврће у Европу

– Садашња Салајка више није она која је имала своју душу, језик и паоре,-вели аутор Бранимир Јовановић:
– Деца бивших паора усмерила су се на школовање и постала неодвојиви део новосадске интелигенције, напустила су остареле родитеље и угнездила у облакодере на Лиманима, Новом Насељу и Грбавици“.

Колевка

Јовановићеву књигу Раша Попов назива „аутобиографским сећањима некадашњег салајачког дечака“ и „књигом љубави у којој се сем народне културе, верских обичаја и борбе за хлеб, блиставо приказују занати који су се развијали у окриљу града“. Ова „дубоко проживљена монографија о махали Салајки“ обилује сјајним документарним фотографијама које делују као шлаг на торти. Аутори су познати и непознати „сликери“, како својим речником Салајчани зову фотографе. Јовановић је објавио фотографије које су му ставили на располагање: Беба Сабљар, Бошко Брзић, Бранка Свирчевић-Булкина, Драга Мољац, Јован Вајдл, Јован Миливојшин-Лаликин, Јован Могин, Милорад Шуилуић, МилошМишковић-Латовљев, МирјанаГавриловић, Мирко Тишма и Тоша Брзак-Брзачки.

ИЛИ ЈЕСИ ИЛИ НИСИ-Лаза Швалер, Влада Момиров-Пајицин, и браћа Сава ,Васа и Тоша Брзакови ладе се пивом на клупи испред „Салашког“(Цвијићевог) бирцуза, на Велику Госпојину

Паорска Салајка је до Другог светског рата, када се и Јовановићева прича о њој углавном завршава, изнедрила многе познате новосађане: ковача Младена Могу на чијим су се каруцама и фијакерима возили многи дипломати, велике извознике воћа и поврћа Јулку Чаковчеву – Рашанку и Јоцу Антонића. Међутим, аутор није могао да мимоиђе великане новије историје Салајке:Тозу Веселиновића легенду нашег фудбала, Ђорђа Балашевића звезду естраде, кантаутора и забављача, Бору Милића-Шумарова, песника, Зорана Бугарског-Брацу, наследника Јанике Балаша,…Сима Матић,уредник издавачке куће „Тиски цвет“ књигом „Салајка које (више) нема“ обогатио је ризницу у којој се чува историјски и визуелни идентитет војвођанске баштине.

ВРСТАН ПЕДАГОГ

Бранимир Јовановић Брња рођен је 28.септембра 1932. године у Новом Саду, где је завршио Гимназију „Јован Јовановић Змај“ и студије географије са историјом на Вишој педагошкој школи.
Радио је као наставник у основним школама у Будисави, Бијелом Брду код Осијека и Руменки.
Био је спортски репортер Радио Новог Сада. Аутор је бројних чланака из друштвене, културне и спортске прошлости Новог Сада, које је објавио у часописима, дневној штампи или саопштио на радију, телевизији, на предавањима, најчешће у „Новосадском клубу“.Писaо је и афоризме, епиграме и забавно-хумористичке прилоге. Сарађивао је у енигматским листовима и саставио преко пет хиљада радова из различитих енигматских дисциплина. Као аматерски спортски радник ангажовао се у Фудбалском клубу „Војводина“ и у фудбалским савезима покрајине и Југославије. Био је стални сарадник „Енциклопедије Новог Сада“.

Пише: Боривој Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *