ЉУДИ С ТРИ ОКА(4)-Недељко Деретић: ФОТО-РЕПОРТЕР НА НИШАНУ

Недељко Деретић испекао  је  фото-репортерски занат  у Новом Саду и постао један од највећих хазардера међу колегама , али их је прерано  напустио, скрхан опаком болешћу

Када су Срби и Хрвати почели да се обрачунавају оружјем у Славонији, на врућем бојишту се, као ратни извештач, међу првим новинарима нашао и „Тањугов“ фото-репортер Недељко Неђа Деретић. Ту је, на линији привременог разграничења, дочекао и Нову годину. Зараћене стране делила је  само железничка пруга. Једни другима су уместо смртоносних рафала, гледајући се преко нишана, добацивали увреде и псовке, а кад им је то дојадило, Срби су називали своје суседе „Ујацима“( алудирајући на усташе) а ови њих „Чедама“( мислећи на четнике)!

– Ујо! Ујо! – повикао је неко из заклона са српске стране и наставио: – Нек вам је срећна Нова година! Један наш фоторепортер жели да вас слика!
– Хвала Чедо, нек је и вама сретна Нова, а тај фотограф нека дође, ако му се не тресу хлаче!

Деретић је с камером у руци храбро прешао на другу страну, успоставио контакт с непријатељима, направио неколико фотографија и договорио се да зараћене стране, док траје примирје, одиграју фудбалску утакмицу! Одиграли су је, заједно попили пиће, вратили се на своје положаје, а потом наставили да пуцају једни на друге!

Школа „Златног ока“

НА ПРАВОМ МЕСТУ – Опозиција 1994- Доктори Војислав Шешељ, Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић
НА ПРАВОМ МЕСТУ – Опозиција 1994- Доктори Војислав Шешељ, Војислав Коштуница и Зоран Ђинђић

Студирајући технологију у Новом Саду, Недељко Деретић  заволео је фотографију и, као активиста секције „Технолог“, био запажен међу члановима матичног Фото-кино клуба „Бранко Бајић“. Било је то златно доба новосадског фото-клуба који је деценијама неговао традиционалну међународну изложбу фотографија „Златно око“. Оно је изнедрило безброј врсних фото-репортера, међу којима је био и Деретић. Обожавао је да снима изборе за најлепше девојке, спортске догађаје и политичаре у несвакидашњим ситуацијама. То га је довело до елитног тима Тањугових фото-репортера и омогућило продор његових сјајних фотографија на странице светских листова и часописа.

Још док је био у фази учења фото-репортерских вештина, поверена му је улога инструктора колега у Либији. Шест месеци је био Гадафијев гост и својим фотографијама, посејаним широм света, дао је значајан допринос афирмацији ове пријатељске афричке земље и њеног председника.

ОДЛАЗАК - Мира и Слободан Милошевић
ОДЛАЗАК – Мира и Слободан Милошевић

У време Слободана Милошевића и ескалације сукоба у врху југословенске власти, снимио је одлазак делегата Словеније из Савезне скупштине, као и „одлазак“ Слободана и Мире Милошевић, објављен у „Политици“, због којег је суспендован у Тањугу.

Та „награда“ ми је најтеже пала – рекао нам је Деретић кад је пензионисан, из здравствених разлогаПре тога је три године узастопно проглашаван за најбољег Тањуговог фото-репортера.

Превремена пензија

Још као студент у Новом Саду, Недељко Деретић је сарађивао са студентским новинама, без икакве накнаде. Кад су му колеге замериле што ради без хонорара, популарни Неђа је духовито одговорио:

– Моје колеге из студентских новина су млади људи који сада стасавају. Једног дана ће бити на власти, па ће ми за моја садашња доброчинства дати заслужену пензију!

ПАКАО - Срушена православна црква, Петриња, јануара 1992. године
ПАКАО – Срушена православна црква, Петриња, јануара 1992. године
РАСТАНАК– Делегација Словеније са сузама напушта Савезну скупштину у Београду
РАСТАНАК– Делегација Словеније са сузама напушта Савезну скупштину у Београду

Сурови живот режирао је трагичну судбину фото-репортера који је тешко оболео, свакодневно суочаван са трагичним догађајима, па је морао у превремену пензију (коју није дуго уживао). Иза њега је остао занимљив стваралачки опус који сигурно заузима значајно место у историји нашег новинарства. То потврђује и велики број награда добијених за остварене фото-репортерске подухвате у земљи и иностранству. Хазардер у лепом, али тешком послу, Неђа Деретић је умео да успостави пријатељску комуникацију и са оним личностима у чије се окружење тешко долазило. То је резултирало ексклузивним фотографијама, начињеним у право време на правом месту, па се зато многе од њих сматрају бисерима нашег фото-журнализима.

ОД БАЧКЕ ПАЛАНКЕ ДО ТРИПОЛИЈА

УВЕК С КАМЕРОМ- Недељко Неђа Деретић
УВЕК С КАМЕРОМ- Недељко Неђа Деретић

Недељко Неђа Деретић  рођен је 19. фебруара 1950. године у Бачкој Паланци, а умро у Београду 1. априла 2009. године. Основну школу и Средњу хемијско-технолошку школу завршио је у Шапцу, а потом апсолвирао на Технолошком факултету у Новом Саду. Новинарством је почео да се бави у студентском листу „Индекс“, наставио у фабричкој штампи новосадског „Дневника“, на Новосадском сајму, па у београдским редакцијама – „Експрес политици“ и „Тањугу“. Камером је пратио све изборе за „Мис Југославије“, продор Монике Селеш у светски тенис, сарађивао је са „Српском речи“ и скоро свим политичким страначким листовима. Био је сведок најжешћих сукоба на ратиштима широм некадашње Југославије и страдања у логорима, па су му фотографије биле објављиване у најелитнијим новинама и часописима широм света.

Добитник је награде сарајевског „Аса“ 1986.године, од 1988. до 1990. проглашаван је за најбољег фото-репортера „Тањуга“, 1993. године је добио „Уницефову“ награду за фотографије избеглица, затим награду Војске Југославије за фотографије бомбардовања наше земље…Био је инструктор фото-репортера новинске агенције „Џана“ и гост либијског премијера Гадафија. Бавио се и привредном фотографијом, нарочито за потребе „Симпа“ и „ C маркета“.

 

пише: Боривој Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *