Људи с три ока: СУЗАНА МИЛОВАНОВИЋ- ФОТОГРАФИЈА СВЕДОК ИСТОРИЈЕ

Сузана Миловановић, виши кустос Музеја Војводине у Новом Саду, зналачки користи фотографије у реализацији низа значајних пројеката посвећених научној презентацији историјских личности и догађаја

Сузана Миловановић

– Фотографија је информација једног чула, ока-али, она доприноси и многим другим сазнањима,-рекла нам је Сузана Миловановић. Историчар , виши кустос Музеја Војводине у Новом Саду. Она је до тог сазнања дошла радећи на реализацији великог броја пројеката који обилују фотографијама незамењивим сведоцима историје. Изложбе, књиге, каталози, плакате, проспекти…Све се то више не може замислити без доминантне улоге фотографије.

Двоструко задовољство
-Имала сам срећу да после завршених студија, као дипломирани историчар, добијем посао који волим. У Музеју Војводине сам на радном месту историчара за политичку и војну историју Војводине у време
Хабзбуршке монархије, а као вишем кустосу поверена ми је стручна обрада збирки: владари и владарске породице, политичке странке и политичари, Први светски рат, заоставштина генерала Јована Никића, Српска радикална странка и Револуција 1848/49. године. Музеј располаже великим историјским благом па ми чини изузетно задовољство да у њему уживам док реализујем конкретне пројекте. Додатно је задовољство када се ти пројекти успешно реализују и потом наиђу на добар пријем јавности.
Богате збирке старих фотографија омогућавају лакше реконструкције историјских догађаја, ближе упознавање са личностима које су везане за те догађаје и стварају арому која привлачи публику на изложбе, читаоце пригодних публикација и гледаоце пратећех радио и телевизијских емисија.- Понека фотографија толико зрачи да би и само њено присуство на изложби било довољно да се оствари замишљена порука гледаоцима. Таква је, на пример, фотографија старог вршачког фотографа Стевана Јовановића, оца чувеног сликара Паје Јовановића, на којој је представљен портрет Светозара Милетића из 1900.године. Поглед регистрован на фотографији говори све о славном политичару у тренутку гашења његовог бурног живота,- с усхићењем вели Сузана Миловановић.

Светозар Милетић на фотографији Стевана Јовановића из Вршца

Велики ентузијазам
Да нема љубави према фотографији и послу о којем је сањала још док је полагала испите на факултету
итакнута историчарка Музеја Војводине брзо би се утопила у музејско сивило и бирократску монотонију
која карактерише пуко отаљавање посла. С великим ентузијазмом Миловановићева иде из пројекта у пројекат, самостално или с колегама, а планова је толико да им се не види крај.
-Тежиште мојих изучавања је историја политичког и духовног развоја народа у Војводини у другој половини 19. и почетку 20.века. Посебну пажњу сам посветила активностима водећих српских политичара у Војводини тога доба: Светозара Милетића, Михаила Полит-Десанчића, Мише Димитријевића, Јаше Томића и других. Фотографију максимално користим јер је она вековна човекова жеља да трајно сачува визуелну импресију једног тренутка.Са њом историја постаје динамичнија, помаже ми да успоставим много приснији контакт са светом,јер фотографија објективно чува историјске истине.

Прва редакција „Заставе“ 1866.године: Ђура Вукићевић, Јован Ђорђевић, Светозар Милетић и Гига Гершић

Неке тематске целине које је у виду изложби обрадила Сузана Миловановић сада су сегменти сталне
поставке Музеја Војводине а велика јој је жеља да се посебно посвети изучавању српских народних
духовних сабора одржаних у 19.веку,који су незаобилазни темељ наше духовности и историје. О њима сведоче и изванредне фотографије Стефана Вулпеа, Игњаца Рајза, Јосипа Сингера и других мајстора камере из друге половине 19.века. Сваки нови пројекат открива и непозната или мало позната фотографска остварења чиме се даје и допринос изучавању историје фотографије Војводине.

НЕГОВАЊЕ ИСТОРИЈСКЕ ИСТИНЕ

Сузана Миловановић је рођена 11.маја 1967.године у Сенти. Основну школу је похађала у Ади и Сенти а средњу правну школу завршила је у Сенти. Дипломирала је историју на Филозофском факултету у Новом Саду. Запослила се у Историјском одељењу Музеја Војводине у којем је стекла звање вишег кустоса. Реализовала је велик број пројеката, као самостални аутор или сарадник у заједничким пројектима. Међу значајним њеним изложбама су: „Светозар Милетић и његово доба“, “Политичке странке у Војводини 1918-1941.“, “Политички живот у Војводини у другој половини 19. и почетком 20.века.“, “Српски народни покрет у Војводини 1848/49.“, “Велики бечки рат и Карловачки мир 1683-1699.“, “Потиско-поморишка војна граница“,…Учествовала је у проналажењу и откупу више стотина предмета. Међу њима су и фотографије с којима су обогаћене музејске збирке.

Пише: Боривој Миросављевић

Текст уз фотографије:

1. Сузана Миловановић
2. Светозар Милетић на фотографији Стевана Јовановића из Вршца
3. Прва редакција „Заставе“ 1866.године: Ђура Вукићевић, Јован Ђорђевић, Светозар Милетић и Гига Гершић
4. Академик Чедомир Попов, председник Матице српске, отворио је изложбу Сузане Миловановић „Светозар Милетић и његово доба“ у Музеју Војводине

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *