Људи с три ока (61): Ђока Мијатовић-ПРВИ СОЦИЈАЛИСТА-АВАНТУРИСТА

Новосадски доктор Ђорђе Ђока Мијатовић, први социјалиста у Војводини, путовао као лекар на енглеским бродовима и из далеких колонија донео албум с фотографијама, али и болест од које је умро када је имао само тридесет година

У деветнаестом веку, када је у Новом Саду стасавало савремено грађанско друштво, многе опаке болести, међу којима је била и неизлечива туберкулоза, покосиле су низ интелектуалаца а међу њима и младих лекара од којих се очекивала највећа помоћ у лечењу оболелих. Једна од тих трагичних личности је и доктор Ђорђе Ђока Мијатовић син Гавре Мијатовића, једног од тада најбогатијих новосадских трговаца. Докторова кућа се налазила, а и сада постоји у Пашићевој улици, у суседству Платонеума и Саборне цркве.

Кућа доктора Мијатовића у старом градском језгру Новог Сада, на почетку Улице Николе
Пашића

Индонезија

После студирања права у Пешти и на Сорбини у Паризу, Мијатовић је наставио стидије пољопривреде у Америци, а потом медицине у Цириху. Када је докторирао кренуо је у „френт“, по тадашњем обијачју,да прође свет, стекне искуства, пре него што се устали код своје куће. Постао је лекар на енглеском прекоокеанском броду и обишао Египат, Кину, Индију, Индонезију,…
Са пута по острвима Индонезије донео је кући занимљив албум пун фотографија које је највероватније сам снимио у тим егзотичним крајевима. Очигледно је користио и услуге професионалних фотографа, што се да закључити по њиховим рекламама штампаним на неким фотографским копијама. Албум се већ више од стотину година чува и сада је међу раритетима Музеја Војводине у Новом Саду. Његовим се садржајем озбиљније позабавила др Федора Бикар, виши кустос, која је о том албуму написала научни рад објављен 1985. године у годишњаку „Рад војвођанских музеја“.

Мотив бајковите и егзотичне лепоте Сурабаје сачуван у албуму доктора Мијатовића

Федора Бикар је само на једној групној слици препознала Ђоку Мијатовића, у друштву холандског резидента Палма са регентом Шиво Авојом и његовим чиновницима. Можда је и то знак да је доктор
чешће био са друге стране камере и сам снимао фотографије које је донео кући са делеког путовања. На сликама су високе личности Јаве, Борнеа, Суматре и околних острва. Оне су супротстављене сликама слугу, кулија и других обичних људи разних професија. На већем броју слика су приказане природне лепоте тих крајева.

Носачи попут чувених шерпеса носе тежак ковчег,највероватније Ђоке Мијатовића

Тестамент

Пошто је већ био сарадник Светозара Марковића и присталица социјалистичких идеја доктор Мијатовић је и на својим путовањима по свету испољавао приврженост праведнијем социјалом односу међу људима. Тако и на фотографијама из Индонезије доминирају социјална нота и разлике које постоје између богатих и сиромашних.
Када се очекивало да ће се Ђока Мијатовић скрасити у Новом Саду и посветити здравственој заштити својих суграђана и распламсавању социјаклистичких идеја(што је он и покушао покретањем листа „Једнакост“) испоставило се да је на својим путовањима по свету тешко оболео и да му лека нема!
„Ја умирем ,а са мном пропада сва она научна спрема, све оне драге ми мисли које сам пуних 15 година прибирао и неговао, да их пренесем на жртвеник српске просвете и напретка. Али, ако пропада моје знање, не дам да пропадну моја средства без користи за народ. Ја завештавам моје имање, да се од њега оснује фонд за издавање социјалистичких и природнонаучних списа…“.Тако је Мијатовић записао своју последњу вољу пред сведоцима, пријатељима, познатим Новосађанима Петром Попадићем и Арсом Пајевићем. У том документу он је , такође, изаразио жељу да се под управом Матице српске формира научни фонд, под његовим именом, „из којег ће се награђивати само социјалистичка и природно-филозофска дела, која су од највећег утицаја на развитак човечанства.“

Претеча таксија на индонежанским чаробним острвима

После смрти Ђорђа Мијатовића, који је сахрањен на новосадском Алмашком гробљу, његова супруга Софија, с којом је био у браку само три месеца, удала се у Пешти за др Младена Мађаревића.

Траг робовласничког односа у земљи која је била далеко од социјалистичких идеја

Као наследница, незадовољна тестаментом, покренула је спор пред судом и оспорила стечено право Матици српској да руководи научним фондом, што је угарски суд и потврдио. Тако докторова жеља није заживела. На др Ђорђа Ђоку Мијатовића сада у Новом Саду подсећају само једна улица која носи његово име и албум с фотографијама које је донео с Далеког Истока.

Пише:Боривој Миросављевић

Нема лека за лекара

Доктор Ђорђе Ђока Мијатовић рођен је у Новом Саду у пролеће 1848. године а умро у свом родном граду 21.маја 1878. године. Основну школу и нижу гимназију завршио је у Новом Саду, а класичну гимназију учио у Печују и Пожуну. Студирао је права у Пешти и на Сорбони а потом агрономију у Америци и медицину у Цириху где је докторирао 1875. године. Спријатељио се са Светозарем Марковићем, сарађивао у његовом „Раденику“ и до краја живота остао веран социјалитичким идејама. Још као гимназијалац написао је свој први рад „О душевном развијању човека и човечанства“, а као члан Уједињене омладине српске из Париза је слао чланке за „Заставу“. У Женеви је сарађивао са Новосађанкама сестрама Нинковић и штампао ћирилицом српске и руске социјалистичке књиге и брошуре. Знао је више језика и успешно преводио социјалистичку литературу која је цензурисана али је кријумчарена стизала до српских читалаца у Аустрију и Кнежевину Србију. Као бродски лекар путовао је по свету и оболео од индијске грознице. Лечио се у Лондону и Паризу али је млад умро у свом Новом Саду.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *