Људи с три ока (15)– Нада Дамјановић – ПОДЕЉЕНА ЛЕПОТА

Новосађанка Нада Дамјановић попела се на безброј планинских врхова широм света и камером снимила све лепоте у којима је уживала, да би их потом, уз помоћ фотографија, поделила са својим пријатељима.

   На свим познатијим светским планинским врховима постоје специјални печати којима се у чланским картама планинара потврђује да су освојили одређене коте. Велики је број планинара, освајача тих врхова, који су поносни на своје успехе и печате, сведоке њиховог тријумфа. Међутим, постоји јачи, убедљивији и атрактивнији сведок. То је слика, фотографија планинара на врху одређене планине. Она је убедљивија од било каквог печата или приче планинара. Зато више нема нити једне експедиције, а да у њој није присутан и сниматељ с фото, филмском или телевизијском камером.

ДОКАЗ-Планинарска књижице Наде Дамјановић пуна је печата који сведоче о освојеним планинаским врховима широм света

 Привилегија

   Брачни пар Нада и Александар Дамјановић из Новог Сада ветерани су нашег планинарства и већ више од пола века освајају планинске врхове широм света. Нема скоро ни једног у некадашњој Југославији на који се нису попели, а печати у њиховим попуњеним планинарским књижицама потврђују да су савладали и све атрактивне планине у Бугарској, Мађарској, Чешкој, Словачкој, Албанији, Молдавији, Грчкој, Ирану, Либану, Мароку , Шпанији…

Велика је штета што на те безбројне успоне нисмо одмах носили и фотоапарат. Прво је Аца имао ту привилегију да фотографише, а потом сам и ја одлучила да узмем камеру у руке. Он је остао веран филму и користи аналогну технику, а ја сам одмах кренула са дигиталним апаратом и веома сам задовољна, јер сам са својим фотографијама стигла чак и до награда на изложбама и конкурсима – с поносом вели Нада Дамјановић док нам показује своје успеле фотографије у препуним албумима. Ту су не само планинарске фотографије него и бројни снимци настали на дуготрајним путовањима широм света: егзотични предели, туристички мотиви, колапси у саобраћају, обичаји народа, социјални, духовни и разни други садржаји. А на скоро свим фотографијама је оно што је најважније – човек у првом плану.

БУЛА НА МОТОРУ – у свету који се још није ослободио фереџе и који је пун контраста, Нада Дамјановић је снимила забрађену муслиманку на мотору

  Поезија

  Нада Дамјановић камером задовољава своју велику, бескрајну радозналост која је својствена свим љубитељима природе, а нарочито активним, неуморним планинарима. Фиксирајући доживљене лепоте на својим фотографијама, она их преноси не само својим пријатељима него и посетиоцима изложби на којима излаже најуспелије радове, а исто тако и читаоцима листова у којима објављује утиске са путовања.

  – Са мојим „Олимпусом“ сам открила нови свет. Има много лепих ствари које још нису снимљене. Мотив ми је најважнији, а техника баш и не мора да буде најсавршенија. Учешћем на изложбама фотографија стиче се неопходно искуство за даље усавршавање на путу до перфекције. Сада више не снимам успут или узгред, већ тачно знам шта и како треба реаговати у одређеном тренутку.

Једна од награђених фотографија Наде Дамјановић

  Тако Нада Дамјановић објашњава свој однос према фотографији, а емоције претаче не само на фотографски папир него и у стихове које илуструје фотографијама! Објављена јој је и књига поезије „У сусрет сунцу“, посвећена њеној љубави према планини и природи. Танане нити песничког ткања у књизи пуне су оптимизма, ведрине, зрелости, светлости и вере у човека.

У СУСРЕТ СУНЦУ

   Нада Дамјановић рођена  је 11.августа 1935.године у Купузишту, у Неготинској крајини, код Брзе Паланке и Кладова. Основну школу  похађала је у Београду, Сремској Митровици и Новом Саду у којем је завршила и гимназију. Дипломирала је на Технолошком факултету у Београду, а магистрирала на Свеучилишту у Загребу. Радила је у „Синтелону“, Економској школи у Бачкој Паланци, као и у Текстилном комбинату у Челареву. Фотографијом је почела да се бави кад је већ била искусна планинарка. Почела је да излаже фотографије на тематској изложби планинарских фотографија у Бачкој Тополи, а потом и на „Пчесиној“ изложби у Госпођинцима,  покрајинској изложби у Новом Саду и  тематској изложби „Жена“.

Учествовала је и на наградним конкурсима, на којима је награђена. Објављена јој је књига поезије „У сусрет сунцу“, а заједно с супругом Александром Дамјановићем,  коаутор је неколико планинарско-туристичких књига, међу којима је и запажен водич „Фрушкој гори с љубављу“, богато илустрован фотографијама.

 

  пише: Боривој Миросављевић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *