LENKIN PRSTEN

Žiri za dodelu Lenkinog prstena, nagrade za najbolju ljubavnu pesmu, koji je radio u sastavu: dr Zoran Đerić (predsednik), dr Dragana V. Todoreskov (član) i Biljana Puškar (član), na poslednjoj sednici odlučio je da nagradu za najbolju ljubavnu pesmu 2018. godine LENKIN PRSTEN dobije pesma „Harmonia obscurae“, Jane Aleksić, pesnikinje iz Beograda. Odluka je doneta jednoglasno.

Prema propozicijama, u konkurenciji su bile sve pesme ljubavne tematike koje su bile objavljene u periodici, odnosno u posebnim knjigama, između dva dodeljivanja nagrada, od novembra 2017. do novembra 2018. godine.

Nagrađena pesma objavljena je u knjiziUpijanje („Povelja“, Kraljevo 2017. godine).

Jana Aleksić rođena je 10. juna 1984. godine u Kragujevcu. Osnovne i master studije završila je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Srpska književnost i jezik sa opštom književnošću. Doktorsku disertaciju „Milan Kašanin kao tumač nove srpske književnosti“ odbranila je 2016. godine na istom fakultetu. Dobitnica je nagrade fonda „Radmila Popović“ za najbolji diplomski rad iz predmeta „Srpska književnost XX veka“, odbranjenog na Filološkom fakultetu u Beogradu 2009. godine. U 2017. godini bila je na postdoktorskom usavršavanju na Univerzitetu u Veneciji, Italija, pri Odseku za slavistiku Departmana za lingvistiku i komparativne kulturne studije.

Poeziju, kritiku, naučne radove i esejistiku objavljuje u književnoj i naučnoj periodici i zbornicima.

Objavila je tri zbirke pesama: Topao kamen, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“, Čačak, 2014; Upijanje, Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“,Kraljevo, biblioteka „Poezija, danas“, 2017. i Arijel anonim, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, Beograd, 2018.

Autorka je dve monografije: „Opsednuta priča: poetika romana Gorana Petrovića“ (2013) i „Žudnja za lepotom i savršenstvom: „Taurgijska dimenzija književno-umetničkog stvaralaštva“ (2014).

Dobitnica je nagrade Mladi Dis za 2014. godinu. Zaposlena je na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu, na projektu „Kulturološke književne teorije i srpska književna kritika“.

 

Program manifestacije:

Petak,16.11.2018.

19 časova, Sala Malog pozorišta, Okrugli sto

Prvog dana manifestacije biće održan Okrugli sto na temu ljubavne poezije.

Učesnici su dr Zoran Đerić, Dragana Todoreskov, Biljana Puškar i Pero Zubac, naš veliki književnik,koji je, između ostalog, napisao najkompletniju biografiju Lenke Dunđerski.

 

Subota,17.11.2018.

19,00 časova Sala Malog pozorišta, Uručenje nagrade „Lenkin prsten“ i Svečani kulturno-umetnički program u kojem će biti prikazani segmenti iz monodrame „Lazar Dunđerski“ Zorana Subotičkog, u izvođenju Miodraga Petrovića, glumca SNP-a ; nastupiće hor Radio-televizije Srbije, a glumac Dragan Vujić Vujke govoriće stihove Laze Kostića „Santa Marija Dela Salute“.

 

Nedelja,18.11.2018.

19,00 časova Sala Malog pozorišta, Veče poezije mladih talenata

Kako je jedan od ciljeva ove manifestacije je podsticanje i afirmisanje mladih pesnika, učenici naših škola,učestvovali su  na književnom  konkursu „Lenkin prsten“. Na konkurs je stiglo 40 radova ove godine, što je za svaku pohvalu.

Oni najuspešniji predstaviće svoje radove te večeri.

 

Ponedeljak,19.11.2018.

19,00 časova Galerija Doma kulture,Otvaranje izložbe slika „ U Lenkinom prstenu“

Slike koje će biti izložene  su slike autora koji su učestvovali na likovnoj koloniji, koju je Dom kulture organizovao u septembru mesecu.

izvor: Srboran portal

foto: Dom kulture Srbobran

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *