ЛЕНКИН ПРСТЕН

Жири за доделу Ленкиног прстена, награде за најбољу љубавну песму, који је радио у саставу: др Зоран Ђерић (председник), др Драгана В. Тодоресков (члан) и Биљана Пушкар (члан), на последњој седници одлучио је да награду за најбољу љубавну песму 2018. године ЛЕНКИН ПРСТЕН добије песма „Harmonia obscurae“, Јане Алексић, песникиње из Београда. Одлука је донета једногласно.

Према пропозицијама, у конкуренцији су биле све песме љубавне тематике које су биле објављене у периодици, односно у посебним књигама, између два додељивања награда, од новембра 2017. до новембра 2018. године.

Награђена песма објављена је у књизиУпијање („Повеља“, Краљево 2017. године).

Јана Алексић рођена је 10. јуна 1984. године у Крагујевцу. Основне и мастер студије завршила је на Филолошком факултету Универзитета у Београду, на студијском програму Српска књижевност и језик са општом књижевношћу. Докторску дисертацију „Милан Кашанин као тумач нове српске књижевности“ одбранила је 2016. године на истом факултету. Добитница је награде фонда „Радмила Поповић“ за најбољи дипломски рад из предмета „Српска књижевност XX века“, одбрањеног на Филолошком факултету у Београду 2009. године. У 2017. години била је на постдокторском усавршавању на Универзитету у Венецији, Италија, при Одсеку за славистику Департмана за лингвистику и компаративне културне студије.

Поезију, критику, научне радове и есејистику објављује у књижевној и научној периодици и зборницима.

Објавила је три збирке песама: Топао камен, Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“, Чачак, 2014; Упијање, Народна библиотека „Стефан Првовенчани“,Краљево, библиотека „Поезија, данас“, 2017. и Аријел аноним, Завод за проучавање културног развитка, Београд, 2018.

Ауторка је две монографије: „Опседнута прича: поетика романа Горана Петровића“ (2013) и „Жудња за лепотом и савршенством: „Таургијска димензија књижевно-уметничког стваралаштва“ (2014).

Добитница је награде Млади Дис за 2014. годину. Запослена је на Институту за књижевност и уметност у Београду, на пројекту „Културолошке књижевне теорије и српска књижевна критика“.

 

Програм манифестације:

Петак,16.11.2018.

19 часова, Сала Малог позоришта, Округли сто

Првог дана манифестације биће одржан Округли сто на тему љубавне поезије.

Учесници су др Зоран Ђерић, Драгана Тодоресков, Биљана Пушкар и Перо Зубац, наш велики књижевник,који је, између осталог, написао најкомплетнију биографију Ленке Дунђерски.

 

Субота,17.11.2018.

19,00 часова Сала Малог позоришта, Уручење награде „Ленкин прстен“ и Свечани културно-уметнички програм у којем ће бити приказани сегменти из монодраме „Лазар Дунђерски“ Зорана Суботичког, у извођењу Миодрага Петровића, глумца СНП-а ; наступиће хор Радио-телевизије Србије, а глумац Драган Вујић Вујке говориће стихове Лазе Костића „Санта Марија Дела Салуте“.

 

Недеља,18.11.2018.

19,00 часова Сала Малог позоришта, Вече поезије младих талената

Како је један од циљева ове манифестације је подстицање и афирмисање младих песника, ученици наших школа,учествовали су  на књижевном  конкурсу „Ленкин прстен“. На конкурс је стигло 40 радова ове године, што је за сваку похвалу.

Они најуспешнији представиће своје радове те вечери.

 

Понедељак,19.11.2018.

19,00 часова Галерија Дома културе,Отварање изложбе слика „ У Ленкином прстену“

Слике које ће бити изложене  су слике аутора који су учествовали на ликовној колонији, коју је Дом културе организовао у септембру месецу.

извор: Срборан портал

фото: Дом културе Србобран

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *