„Калеидоскоп културе“ спаја театар и плес

30 година Битефа и трећи фестивал савременог плеса у Новом Саду

Култни мјузикл „Коса“ имао је своје прво европско извођење у Југославији, одмах након премијере у Америци давне 1968. године. Годину дана пре тога, управо на нашем подручју, основан је један од највећих европских позоришних фестивала из ког је произашао театар. Све то захваљујући једној жени – Мири Траиловић, а тај надалеко познати театар – Битеф,ове године слави 30 рођендан.
У Новом Саду велики јубилеј биће обележен мултимедијалном изложбом „И даље у завери са позоришним духом“ у оквиру другог „Калеидоскопа културе“ која ће бити отворена 5. септембра у 19 часова у културној станици Свилара.
Револуционарно позориште, настало из Београдског интернационалног театарског фестивала – Битефа, наставило је идеју, на којој је заснован и фестивал, а то је да иде у корак са светом, уз другачију и иновативну позоришну сцену, спајањем уметника, разбијањем предрасуда и баријера.
Ауторке мултимедијалне изложбе, Весна Богуновић и Јелена Стојановић баве се питањем да ли је достигнут квалитет идеје оснивача и мисао да позориште треба да буде аутентичан одраз збивања у реалности као и да има моћ да утиче на промену свести гледалаца? Њихова инспирација родила се како из богате историје Битеф театра, тако и из великих дела Мире Траиловић.

Изложба ће бити отворена до 9. септембра, а улаз је бесплатан.

Викенд у знаку плеса – Танц Плац доводи уметнике из целог света
„Калеидоскоп културе“ овог викенда спаја позориште, визуелну уметност, али и извођачку, односно плес, јер ће отварање изложбе поводом 30 година Битеф театра бити део трећег Међународног фестивала савременог плеса Танц Плац акоји почиње 5. и трајаће до 7. септембра.
Фестивал ове године доноси четири копродукције, односно представе и перформансе, а Новосађанима ће се представити како домаћи уметници, тако и плесачи и кореографи из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије и са Новог Зеланда.
Прва представа коју ће посетиоци имати прилике да виде биће „Not the Right Leg“ режисерке Ане Поповић 6. септембра са почетком у 20 сати у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“. Представа поставља питање да ли је повређено извођачко тело и даље функционално извођачко тело? То је заправо аутобиографски соло перформанс Данке Секуловић, циркуске акробаткиње суочене са професионалном повредом. Исте вечери, у 21 сат, представиће се комад „ Суздржавање“, из Берлина, који долази као део селекције Аеровејвс платформе најбољих 20 плесних радова у 2019.
Ауторско дело „Хипер свемир“ етаблираног плесача/кореографа Џејмса Бачелора биће пред публиком последњег дана фестивала 7. септембра, такође у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“, у 20 сати. Бачелор истражује простор сопствености физичког тела као и простора око њега. Ово дело презентовано је широм света и заокупирало је публику на овогодишњем Бијеналу плеса у Паризу.
Након тога, у 21 сат, фестивал Танц Плац затвориће једна од најзапаженијих младих уметница из Шпаније Нурија Гују Сагара, која је 2018. добила бројна признања за критички комад под називом „Лајкови“. Како се лајкови које добијамо на друштвеним мрежама одржавају на наше понашање и тело? Свеж поглед на присуство телесног у дигиталном добу, „Лајкс“ истражује феномен обрада кореографија из музичких спотова популарне културе као и туторијале јоге на друштвеним мрежама.
Извршни продуцент фестивала је Студентски културни центар у Новом Саду, а реализује се уз подршку „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“, мреже Аеровејвс, програма„Креативна Европа“ Европске уније, Министарства културе и информисања, Покрајинског секретаријата за културу.
„Калеидоскоп културе“ је програмски лук иза ког стоји „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“ који по други пут, на више од 80 локација, од 24. августа до 30. септембра, кроз културу заједништва претвара Нови Сад у „град сцену“. Део „Калеидоскопа културе“ су Фестивал уличних свирача – Градић фест, Пиано сити Нови Сад, Новосадски стрип викенд, Фестивал камерне музике и многи други.
Другачији по томе што повезује просторе и програме, као и саме актере: од установа културе, ванинституционалне сцене, уметника до самих грађана, „Калеидоскоп“ кроз више уметности представља јединствену слику разноликости Новог Сада. Са више од 400 програма свако ће бити у прилици да обликује свој калеидоскоп културе.
Све информације можете пронаћи на сајту: //kaleidoskop.novisad2021.rs/

извор:Фондација Нови Сад 2021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *