FOTO: Četvorotočkaši starih vremena u Novom Sadu

Nekoliko desetina oldtajmera prodefilovali su juče Novim Sadom i doneli sa sobom duh starih vremena i ekstravaganciju dostojnu ulica Monte Karla.

Pored neizbežnih “Fića”, u subotu popodne na Trgu slobode mogli su se i videti široki američki automobili kao iz filmova Elvisa Prislija, ali i elegantni manji sportski modeli pravljeni za uske ulice evropskih metropola. Oduševljeni Novosađani na toj fešti mogli su da zahvale Auto-moto klubu “Veteran” iz Novog Sada, koji je organizovao ovaj 25. po redu skup oldtajmera.

-Ja sam ceo život u tome. Svideli su mi se stari automobili još kad sam bio klinac. Prvu restauraciju sam uradio po dolasku iz vojske, a do sada sam sam imao sedamnaest, ili osamnaest uspešnih restauracija. Ovaj automobil sa kojim sam došao na skup je Vilis Najt, model 70A Roadster iz 1927. godine. Nisam ga ja restaurirao, restauriran je u Sjedinjenim Američkim Državama između 1971. i 1973. godine, a ja sam menjao jednog Fiata za njega. Samo jedna guma za ovaj automobil košta oko 350 dolara. Možda mi ljubitelji oldtajmera malo više odvajamo za automobile, ali to je ljubav koja je večna – kaže Branko Bogdanović, automehaničar iz Novog Sada i jedan od osnivača kluba “Veteran” (na fotografiji ispod).

Na skup su došli i ljubitelji oldtajmera iz drugih država, poput Italije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedan od njih je Senad Usejini iz Sarajeva, član oldtajmer kluba “Rio”. On je u Novi Sad došao sa engleskim modelom Trijumf Spid Fajer iz 1974. godine (na fotografijama ispod).

-To je ljubav i strast. Ja imam običaj da kažem: “Nije ništa s dušom se mjeriti”. Ovo je jedan kompletan doživljaj, jer na ovaj način takođe upoznajemo nove ljude i gradove – priča Senad.

I pored toga što na prvi pogled ovo jeste skup hobi, posebno za građane bivših jugoslovenskih republika, možda ljubav prema oldtajmerima nije samo puka oda luksuzu i potrošačkom mentalitetu, već podsećanje na kvalitet koji traje – i fizički i duhom.

Foto, tekst: M.Pavkov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *