ФЕСТИВАЛ УЛИЧНИХ СВИРАЧА

Градић фест од сутра у петроварадинском Подграђу!

Овогодишњи, 18. Фестивал уличних свирача – Градић фест, биће отворен сутра увече, традиционалном поворком учесника и грађана од Трга слободе до Београдске капије у Петроварадину, а затим и спектакуларним концертом шпанског пијанисте Давида Морена. Тродневна смотра уличне уметности, која ће осим музичких програма домаћих и страних извоðача, понудити и позоришне представе, филмске пројекције, изложбе и перформансе, биће одржана од четвртка 30. августа до суботе 1. септембра у Подграђу Петроварадинске тврђаве.

Поворка ће из центра Новог Сада кренути у 20 часова, предвођена савременим италијанским оркестром лимених дувача Бандакадабра, а уз њих ће бити и Оркестра Креатива из Португала, као и новосадска Самбанса, уз хиљаде грађана и гостију Фестивала. Након преласка колоне преко моста Варадинска дуга, уследиће наступ Морена са клавиром вертикално постављеним на висини од осам метара, уз виртуозну свирку, ваздушне акробације и инспиративне видео пројекције. Овај виртуоз из Барселоне на Градић фест долази путем „Плантс АиР“ програма Фондације „Нови Сад 2021“ у склопу свеобухватне платформе „Калеидоскоп културе“ чији је циљ заједничко креирање простора и програма културе у граду.

Пунктови на којима ће бити одржани програми Градић феста нешто су другачији него прошле године, због реновирања бројних фасада у Подграђу, што је и била једна од кључних иницијатива Фестивала приликом селидбе на ову локацију пре три године. Тако ће сада главна бина бити у шанцу поред барутане „Јосиф“ иза Београдске капије, док ће мања бина бити непосредно испред Капије. Остали пунктови за наступе биће у Штросмајеровој и Београдској улици, а део програма одвијаће се и у новоотвореном креативном центру ПРОСТОР Уметничке асоцијације „Инбокс“, намењеном конференцијама, семинарима, предавањима, радионицама и разним уметничким програмима.

 Новина Фестивала ће бити Градић биоскоп на почетку Штросмајерове улице, са селекцијом атрактивних документарних филмова и кратког метра. Богат и разноврстан програм припремили су и овогодишњи партнери Фестивала уличних свирача, удружења УГРИП и Субурбиум, платформа Фрушкаћ, Студентски културни центар Нови Сад, студенти архитектуре са Факултета техничких наука у Новом Саду и позоришна трупа Рефлектор театар из Београда, која ће извести две хит представе, „Мушкарчине“ и „Смрт фашизму! О Рибарима и Слободи“.

Фестивал уличних свирача – Градић фест организује Уметничка асоцијација „Инбокс“ из Новог Сада уз покровитељство Града Новог Сада и Покрајинског секретаријата за културу и јавно информисање.

Обустава саобраћаја и аутобус за посетиоце

Саобраћај ће у Подграђу Петроварадинске тврђаве бити потпуно обустављен у времену од среде у поноћи до суботе у 2 часа ујутру, као и од 17 часова у суботу до 2 сата у недељу. Улица Модене, Булевар Михајла Пупина и мост Варадинска дуга ће због кретања поворке бити затворени за саобраћај у четвртак од 19 до 21 часа.

Бесплатан аутобуски превоз обезбеђен је за посетиоце Фестивала уличних свирача у петак и суботу, са полазном станицом на Тргу слободе и завршном на петроварадинској страни моста Варадинска дуга. Посетиоце који буду желели да до Подграђа дођу бициклом, очекује посебно место за везивање њихових возила, у непосредној близини Фрушкаћевог дрвеног срца са натписом „Волем“, на косини десно од моста.

Сатница и мапа на инфо пулту

Програм фестивала, са детаљном сатницом и мапом свих дешавања у Градићу, биће доступан посетиоцима на инфо пулту у Београдској улици, као и на сајту фестивала www.ulicnisviraci.com.

извор: Фестивал уличних свирача-Градић фест

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *