ФЕСТИВАЛ ЕВРОПСКОГ ФИЛМА ПАЛИЋ

Фестивал европског филма Палић, 26. по реду,  припрема бројне новине за публику која ће посетити Палићку оазу филма од 20. до 26. јула. Поред рекордног броја филмова у 15 програмских целина, посетиоци ће као и претходних година моћи да уживају у музичким и визуелним догађајима који су и обликовали специфичну атмосферу ове манифестације.

Један од посебних догађаја током фестивала биће и специјална пројекција британског музичког документарца „Man from Mo’Vax“ који говори о турбулентном животу и каријери иконе андерграунд Ди Џеј сцене Џејмса Лавела (James Lavelle). Фестивал ће угостити редитеља филма Метјуа Џонса (Matthew Jones), продуцента Мајкла МекМахона (Michael McMahon) и главног протагонисту филма Џејмса Лавела (James Lavelle) који ће након пројекције, 25. јула у биоскопу Абазија на Палићу, одговарати на питања публике.

The_Man_From_MoWax_Still_James_Lavelle_&_DJ_Shadow_Photographer_Donald_Milne

 

У овом атипичном документарцу, који на крајње искрен начин приказује успоне и падове популарног уметника, гледаоци ће моћи да прођу кроз готово три деценије које су обликовале савремену британску културу, а у филму о Лавеловом утицају на музичку сцену говоре бројни светски познати извођачи ((DJ Shadow, Ian Brown, Massive Attack, Grandmaster Flash, Josh Homme, и други) који су током каријере сарађивали са њим.

Ово је изузетна прича о једној од најенигматичнијих, али и најутицајнијих фигура савремене британске културе, настале од импозантне грађе од 700 сати снимака из екслузивне приватне архиве уметника. Филм „Man from Mo’Vax“ је ретка прилика и јединствена шанса за увид у Лавелово стасавање од непознатог тинејџера до глобалне музичке звезде.

– “Овај филм је много личнији од типичног музичког документарца. Заувек ћу бити захвалан Џејмсу и Ди Џеј Шадо-у на овом неусиљеном и до сада невиђеном погледу у њихове животе, и на томе што су обојица били толико великодушни да ми повере своје интимне, снимљене успомене”, каже Метју Џоунс, редитељ филма, и додаје: “Волео бих да људи изађу из биоскопа инспирисани, и да им пренесемо барем делић Џејмсове дивље и луде сањалачке стране личности“.

Џејмс Лавел ће наредног дана (26. јула) наступити на Палићу у оквиру Суммер3п фестивала електронске музике, што је резулат сарадње два Палићка фестивала.

Фестивал европског филма Палић ће током свог 26. издања (20-26. јул) приказати више од 130 филмова у 15 програмских целина, угостити актуелне европске уметнике свих генерација и приредити динамичан пратећи програм уз бројне радионице, изложбе и музичке догађаје.

***

Џејмс Лавел је енглески музичар, оснивач и власник издавачке куће „„Mo’Wax“ коју је покренуо 1992. године. Пре него што је постао светски познат Ди Џеј, стасавао је уз родитељску колекцију плоча и на сетовима је пуштао музичаре попут Стивија Вондера и рок легенди Дееп Пурпле. Као тинејџер се заљубљује у хип-хоп, са 14 година пушта музику у родном Оксфорду, а потом започиње пробој на лондонској сцени.

Трејлер: https://www.youtube.com/watch?v=76Op7MtBRSA

Више о филму прочитајте на званичном вебсајту: http://www.themanfrommowax.com/

Званични фестивалски сајт: http://www.palicfilmfestival.com/

Фејсбук фестивала: https://www.facebook.com/European-Film-Festival-Pali%C4%87-141396132539008/

извор: Kомуникарт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *