EXIT ће се дефинитивно одржати од 13. до 16. августа

Након што се епидемија завршила у већини балканских земаља, председница владе Србије Ана Брнабић по препоруци Кризног штаба замолила је EXIT фестивал да се не откаже, већ помакне на каснији летњи термин. Ова вест постала је једна од водећих протекле недеље у светској музичкој индустрији и донела тако потребну наду за повратак манифестација и враћања укупног живота у нормалу. Након додатних консултација, и званично су одређени нови датуми за обележавање 20 година једног од водећих фестивала света и EXIT ће се и дефинитивно одржати од 13. до 16. августа ове године на Петроварадинској тврђави! EXIT тим најављује и да ће се овогодишње издање организовати у блиској сарадњи са националаним кризним штабом Републике Србије, а као једна од мера биће и смањење капацитета фестивала на пола од уобичајних 55.000 посетилаца по дану. Биће затворени и поједини ровови у којима је иначе смештено преко 40 бина и зона, али ће најимпресивнија и највећа места на Петроварадинској тврђави која чине EXIT легендарним у светским оквирима, као што су централни Мејн стејџ,  колосална Денс Арена и култна Но Слип бина, али и још неке мање зоне, овог лета заједно чинити светску престоницу музике.

Поновно покретање продаје улазница креће  данас 1. јуна тачно у подне, док ће више детаља о програму, формату, али и свим опцијама за рефундацију за оне којима не одговарају нови датуми, бити познато већ у наредним данима. Фестивалски тим је потврдио и да је велики број извођача већ изразио велику жељу да на тврђави наступи овог лета, а након што су многи од њих били у изолацији месецима, EXIT виде као могућност да се коначно сретну са фановима уживо.

Из организације додају како су добили много порука и мејлова подршке од извођача, агената и других фестивала, који одржавање Егзита виде као шансу за оживљавање комплетне светске ивент индустрије. „Још важније од оживљавања најтеже погођене индустрије, заправо је тај сигнал наде и оптимизма који шаљемо целом свету јер је најгоре иза свих нас. Између ширења панике, које у претходном периоду није мањкало и оптимизма, ми увек бирамо ово друго” – поручују из Егзит тима и додају: “Пре тачно 20 година, након година проведених у изолацији и ратовима 90-их, пронашли смо излаз и прихватили га као своје име. Сада је време да пронађемо глобални излаз из пандемије“.

Регионалних туристички експерти на недавно одржаној трибини “Од отказивања до отказа” у оквиру међународне конференције EXIT стратегy, изнели су процену да је Србија направила јако паметан потез што је прва објавила овакву вест, јер ће управо млади бити први који ће путовати, те да ће државе које то препознају брже опоравити туризам од других. О препоруци српске премијерке да се EXIT одложи за август известили су и бројни глобални медији. Чувени британски лист Гардијан навео је да је Србија успела да превазиђе здравствену кризу без тежих последица, док британски Телеграф истиче процену да ће до августа епидемиолошка ситуација бити под потпуном контролом у читавој Европи. И амерички Полстар пише о драстичном побољшању здравствене ситуације и преноси како пример из Србије може помоћи да се убрза опоравак целокупне светске музичке индустрије.

Србија, као и бројне друге европске државе, поново је отворила своје границе без ПЦР тестова или мера карантина. Иако домаћи епидемиолози очекују да ће ситуација у целој Европи до августа бити у потпуности под контролом, организатори напомињу да уколико би дошло до мањих жаришта у појединим државама, посетиоци из тих земаља ће морати да прођу обавезан ПЦР тест који ће бити или сасвим бесплатан или изузетно повољан.

извор, фото: EXIT PRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *