Европска недеља спорта

Владимир Батез отворио конференцију посвећену значају  едукације у раду са девојчицама у спорту

Поводом Европске недеље спорта, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез отворио је данас конференцију „Значај едукације и приступа у раду са девојчицама основношколског узраста у области спорта“, која је одржана у новосадском хотелу „Шератон“ .

Секретар Батез је истакао да тема данашње конференције представља  програмску активност, која се реализује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, где је Покрајински секретаријат за спорт и омладину, први пут од свог оснивања, водећи партнер.

Конференција представља део европског пројекта „Active Girls“, и како је Батез указао говорећи о његовом значају, ресорни секретаријат је пројекат покренуо с намером да се што више девојчица, узраста од 7 до 15 година, укључи у спортске активности, које се одржавају у њиховим основним школама.

 „Одржавање конференције је у склопу  Европске недеље спорта, која се пети пут одржава у Европи, и други пут код нас у Србији. Желели смо да се укључимо и заједно са свим европским земљама, које су то учиниле, и на овај начин подржимо ову значајну иницијативу покренуту од стране Европске комисије, која има за циљ подстицање што више људи на бављење физичком активношћу“, рекао је Батез и додао да је  едукација целе заједнице  о здравом начину живота, такође од огромне важности и иде  у прилог изградњи здраве нације.

Ресорни секретар је навео да подаци са терена говоре да у основним школама ниво спортских активности код ученица опада са узрастом, што је и био мотив да се напише овакав пројекат.

Покрајински секретаријат за спорт и омладину овај пројекат реализује заједно са Фондом „Европски послови“ АП Војводине и пројектним партнерима из Мађарске, Општином Сентеш и Сквош клубом „Тиса“ из Сегедина, чији представници су данас узели учешће у раду конференције и изнели најзначајније резултате до којих су дошли.

Циљ који се жели постићи у оквиру ове пројектне  сарадње је како мотивисати девојчице основношколског узраста да се редовно баве спортском и физичком активношћу, и како их задржати у спорту. Учесници конференције, стручњаци у области спорта, изнели су податке који  најближе илуструју мотиве и интересовање у спорту девојчица у основним школама  општина укључених у овај пројекат.  Пројектне активност се  реализују општинама: Апатин, Оџаци, Чока, Нови Кнежевац, Врбас и Мали Иђош.

Владимир Батез је подсетио на још један значајан пројекат чија реализација је у току, а реч је о пројекту социјалне интеграције  кроз параспорт- „Parainspired“, који има изузетан значај за развој спорта међу особама са инвалидитетом. Покрајински секретар је најавио још два  пројекта, која Секретаријат планира да преда у оквиру новог позива прекограничне сарадње Мађарска-Србија.

Програмски менаџер Агнеш Добротка је у име Заједничког секретаријата Интеррег ИПА пројекта поздравила учеснике конференције Мађарска – Србија, указала на значај Европске недеље спорта у оквиру које се одржава данашња конференција, и указала на још један значајан датум, чије је обележавње у току, и коју је установио Заједнички секретаријат  а реч је о прослави Дана европске сарадње у Сегедину. Реч је о обележавању достигнућа на плану територијалне сарадње, које се ове године одвија у склопу девет пројеката. Добротка је посебно истакла значај сарадње која се остварује  у пројекту „Active Girls“, захваливши се на изузетној организацији, те навела да је од изузетног значаја да се у пограничном региону за који је овај пројекат везан, омогући позитивна веза девојчица у основношколском узрасту са спортом, што је од кључног значаја за њихово за вођење здравог начина живота.

Поред партнера из Мађарске и Фонда ЕП, у раду данашње конференције учествовали су и представници покрајинских  гранских савеза, локалних самоуправа чије су школе укључене у овај пројекат и Факултет за спорт из Београда, који је урадио истраживање о баријерама које узрокују низак ниво физичке активности код девојчица у АП Војводини.

извор: прес биро АПВ
фото: еу инфо центар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *