Eвзони затворен – грчка полиција није сигурна до када

На грчко-македонској граници Богородица-Евзони јуче и данас је враћено укупно 780 држављана Србије, које су преусмерени на бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахоно, наводи се у подацима македонског МУП, који је данас извештачима Танјуга саопштио руководилац смене на том граничном прелазу Дејан Димитров.

Јуче је, након што је ЕУ усвојила препоруку о укидању привремених рестрикција на путовања у ЕУ за грађане 15 земаља широм света, укључујући и Србију, 650 држављана Србије покушало да уђе на територију Грчке кроз Северну Македонију, док данас до 10 сати тај број износи 130.

Димитров за Танјуг каже да се одлуке грчких власти мењају из минута у минут, наводећи да је јуче гранични прелаз Евзони радио слободно од 8 до 11 часова ујутро.

Исту информацију Танјуговим извештачима је саопштио и полицијски службеник из граничне полиције Грчке који није могао званично да каже своје име, али је саопштио податке о кретању путника и о условима.

Он је Танјугу рекао да је гранични прелаз Евзони затворен у складу са препорукама и одлукама Европске уније, те да је, на европском нивоу одлучено да сви страни држављане који желе да уђу на територију Грчке, а који су на листи земаља препоруке ЕУ, могу да користе искључиво бугарско-грчки гранични прелаз Кулата-Промахоно.

„То је у складу са европским регулативама и одлукама. Како добијамо инструкције, тако их спроводимо. Јуче је радио Евзони неколико сати, после тога одлучено је да буде затворен. И ми не знамо да ли ће се та одлука променити данас, сутра, или након 15. јула или касније“, казао је грчки полицијски службеник на Евзонију.

Како је рекао, иако је Евзони највећи грчки гранични прелаз за грађане који са севера долазе друмским путем у Грчку, он тренутно не поседује неопходну опрему за тестирању на зараженост вирусом Цовид-19, за разлику од прелаза Промахонос, те је, према његовим речима, и то један од разлога зашто је прелаз затворен.

„Бугарско-грчки прелаз Кулата-Промахонос је знатно мањи. Тамо су капацитет само по две траке и са бугарске и са грчке стране. Међутим, они имају опрему за тестирању и зато што је реч о европском коридору Бугарска-Грчка одлучено је да тај пролаз буде једина улазна тачка за стране држављане у овом тренутку“, казао је грчки полицајац и додао да се стварају велике колоне аутомобила због малог капацитета.

Истакао је да је пре пар дана на бугарско-грчком прелазу Кулата-Промахоно, због малих капацитета, била створена колона аутомобила од 16 километара.

Грађани Србије могу да путују у Грчку једино преко граничног прелаза Кулата-Промахоно, док грчке власти не буду промениле одлуку и отвориле гранични прелаз Евзони.

Јуче је са Евзоније враћено око 2. 200 страних држављана, према подацима македонског МУП, док је данас до 10 часова враћено око 300 странаца.

Негативно првих 250 тестова међу туристима од јуче

Власти Грчке саопштиле су да је првих 250 тестова на корона вирус који су спроведени међу туристима јуче, првог дана по отварању граница за масовни туризам, дали негативне резултате, објавио је Грик рипортер.

Тестирање је јуче спроведено на аеродрому Хераклион на Криту међу око 6.500 туриста са око 235 међународних летова.

Грчке власти су саопштиле да су се све здравствене и безбедносне операције на свим регионалним аеродромима показале као задовољавајуће, али да ће јасна епидемиолошка слика о броју заражених међу путницима бити позната наредних дана.

Грчки министар туризма Харис Теохарис рекао је да је задовољан начином на који је протекао први дан отварања граница. Он је истакао да је безбедност путника од пресудног значаја, као и да број туриста и није толико важан, колико да се они безбедно врате у своју домовину и да постану амбасадори квалитета туризма у Грчкој.

Путници који су тестирани на корона вирус у обавези су да проведу један дан у самоизолацији по доласку на коначно одредиште које су пријавили, док резултати тестова не буду готови.

Сви путници који улазе у Грчку су у обавези да попуне онлајн образац за лоцирање путника 48 сати пре поласка.

извор: ТАНЈУГ, РТВ
фото: free images

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *