,,ДВА ВЕКА КАРИКАТУРЕ НА ПРОСТОРИЈАМА ЈУГОСЛАВИЈЕ“

У клубу Друштва новинара Војводине, јуче у 18 часова, одржана је промоција књиге „Два века карикатуре на просторима Југославије“ аутора Горана Марaвића.

На самом почетку, присутне је поздравио председник Друштва новинара Војводине, Петар Кочић, који је нагласио да је књига „Два века карикатуре на просторима Југославије“ једно од капиталних дела  које је објавило ово Друштво. „Велики је успех оно што је урађено на пољу издавачке делатности, а једна од таквих вредности је управо и ово капитално дело Горана Маравића“.- рекао је Кочић.

Петар Кочић, председник Друштва новинара Војводине

Историчар и директор Архива САНУ у Сремским Карловцима, др Жарко Димић,  истиче да је аутор, више од четрдесет година активно радио на прикупљању карикатура из различитих новина, часописа и књига. Његова лична колекција прикупљених карикатура  броји више од два милиона примерака. Карикатура је, према мишљењу Димића, чудовишна ствар, људски хумор у сатири, покушај да се представи нешто смешно, пре свега, личност, догађај или некаква особина. Димић је, иначе, написао увод и рецензију ове монографије, истичући да карикатура носи у себи необичан, ликовни језик који у доброј карикатури говори боље него речи.

„Фасцинантан је избор карикатура и начин на који је направио лексикон, енциклопедију ове врсте уметности. Различите су и врсте карикатура, а најбројније су политичке и спортске. Оно што је свима заједничко јесте то што ови сатирични цртежи провоцирају и истовремено скрећу пажњу на стварност, а уз то придодате су им и биографије уметника који су их начинили. Неколико хиљада карикатуриста нашло је место у овој сјајној књизи, а посебно ми допада начин на који је Маравић акцентовао простор Србије“- рекао је  Димић.

Др Жарко Димић, историчар и директор Архива САНУ у Сремским Карловцима

„Карикатуре сам почео да сакупљам свакодневно од септембра  1978. године, ето више од 40 година. Ова књига је резултат веома напорног рада, а пре свега љубави према карикатури као врсти ликовног изражавања.“- рекао је аутор и додао да у оквиру књиге, поред карикатуре као ликовне врсте, постоји и наративна карикатура, тј. стрип, потом анимација, филм, књижевност, фотографија, музика, перформанс, обредне маске.

Горан Маравић, аутор књиге „Два века карикатуре на просторима Југославије“

Maравић ради и на истраживању светске карикатуре за коју сматра да је  умногоме повезана са нашом, а прикупљени материјал који већ сад броји преко хиљаду ипо страница  још увек није  публикован.

Текст: Јелена Допуђ
Фото: Жељко Савић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *