ДР ЕРВИН ГЕБАУЕР : СИМПОЗИЈУМ У БАЧУ

ЗАКАСНЕЛИ ОДЈЕЦИ НА ЦРТИЦЕ НА ЈЕДНУ БИОГРАФИЈУ И РЕМИНИСЦЕНЦИЈЕ

 

Као одговор и захвалност на бројне одјеке и новијег датума, наводим да се ништа не може урадити у погледу времена које неумољиво тече. Међутим, оправдање за ове моје касне одјеке може се наћи у оној причи о планинару који се пење на врх брда и пењући се све више замара, задихан је, али су му видици све шири. Стара је истина да се са врха планине боље и шире види него у подножју брда. Тако су и све живље успомене на мој родни Бач, од коjег се, заправо, никада нисам одвајао, посебно не професионално. Лечио сам овде болесну децу више од педесет година, пола века, и сада још лечим. Звучи анектодално, али када сам конкурисао за асистента на Медицинском факултету у Новом Саду, дактилографском грешком је у биографији остало забележено  да сам рођен у Бечу, а школовао се у Бачу. То ме је дуго времена са смешком пратило на клиници.

 

Да се одужим Бачу, организован је недавно, уз подршку општине, симпозијум „БАЧ У ПРОШЛОСТИ, САДАШЊОСТИ И БУДУЋНОСТИ“. Бач је поносан на своју хиљадугодишњу историју и традицију и заслужио је да се више користе све могућности његове афирмације. Ове године Бач је био у фокусу интересовања јавности и медија. Поред традиционалне манифестације „Векови Бача“, уз учешће и европских и наших званичника, одржане су и обимне прославе поводом освајања европске награде за културно наслеђе у Берлину„ Европа Ностра“, и то у великој конкуренцији. Посебно је истакнут свеобухватни приступ, којим је руководила координатор нашег симпозијума др Славица Вујовић. Осим тврђаве Бач, велелепног средњевековног утврђења, Вујовић је приказала и завршне радове на реконструкцији темпларно- фрањевачког самостана из 1169. године, подигнутог од витешког реда Јерусалимског, који је по димензијама и стилу у самом врху романске архитектуре. Са задовољством истичем да је уз немало нашег труда утврђено да је за време крсташких ратова 1234.године у Бачу основана болница, несумњиво прва и најстарија у овом делу панонске низије и сигурно најстарија на тлу Војводине. Увек спомињем и турско купатило – хамам, једину очувану грађевину исламске културе у Војводини, коју је маестрално обрадила В. Главочевић, дипломирани архитекта.

У баштину Бача несумњиво спада и апотека Гебауер „Стогодишња апотека“ из 1828. године, једна од најстаријих, ако не и најстарија у Војводини. Др Гебауер изнео је у приказу најзанимљивије детаље на очуваној кући у центру Бача, са старим порталом и степеништем, а са посебним пијететом споменута је и четврта генерација апотекара породице Гебауер.

 

Историчар уметности Д. Радовановић имао је запажен приказ бођанског манастира и карактеристике тамошњег фреско сликарства. Садашњност и будућност здравства и школства у Бачу зналачки су изнели укратко директор Дома здравља др З. Меселџија и Д. Максимовић,  директор ОШ „ Вук Караџић“.

 

Завршне речи председника општине Б. Антонића и проф. Гебауера одражавале су задовољство постигнутим резултатима и циљевима симпозијума, као и обећањима за будући развој. Атмосферу су улепшали и завршно дружење, банкет и пријатна циганска музика.

текст и фотографије: Е. Гебауер

 

СИМПОЗИЈУМ „БАЧ У ПРОШЛОСТИ, САДАШЊНОСТИ И БУДУЋНОСТИ“

Организатори: проф. др Ервин Гебауер, др Славица Вујовић

Отварање и поздравна реч председника Општине Бач, Борислава Антонића

Уводна реч: проф.др Ервин Гебауер

Др Славица Вујовић: Монументална Бачка тврђава из средњег века

Др Ервин Гебауер: Средњевековна болница у Бачу

Дипл. археол. Весна Главочевић: Турско купатило- хамам, јединствено у Војводини

Др Славица Вујовић: Фрањевачки самостан, сведок векова

Др Ервин Гебауер: „Стогодишња апотека“ у Бачу

Историчар уметности Дејан Радовановић: Манастир Бођани- фреско сликарство

Директорка ОШ „Вук Караџић“ у Бачу, Дајана Максимовић: „Школство и активности у општини Бач“.

Директор Дома здравља Бач, др Жељко Меселџија: Развој здравства у општини Бач

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *