Дочек 7527. православне Нове године у Новом Саду

Jучерашњи Дочек 7527. године прослављао се у затвореним просторима на готово 50 локација широм града. Од класичне и духовне музике, преко џеза и евергрина, реге звука и попа, до тврдог рока и панка, алтернативне музике и електронике, најразноврснији музички и уметнички жанрови спојили су се са бројним звучним именима домаће, али и светске сцене да би Нови Сад заблистао на још једном Дочеку, јединственом у Европи.

РОБЕРТ ЛАКАТОШ

Из Српског народног позоришта одушевљено су изашли и љубитељи микса џеза, класике и мађарске ромске музике који је на врхунском концерту извео непревазиђени Роберт Лакатош. Бане Крстић и Гарави сокак представили су  препознатљиви војвођански звук прослављајући у оквиру Дочека 30 година успешне каријере.

Лена Ковачевић имала је величанствени наступ пред пуном позоришном  салом НИС-а, осим ње, представник џез жанра у оквиру Дочека 7527. Био је и пољски уметник Пјотр Дамасјевич који је наступио у интимној атмосфери познатог новосадског бара клуба Абсолут.

Наступом у Позоришту младих Сања Илић и Балканика  доказали су зашто су међу најбољима у свом музичком жанру и како се негује традиција и српско музичко наслеђе. Београдски бенд Земља Грува у културној станици Свилара направио је сјајну атмосферу за ђускање. Хрватски састав, Атомско склониште, приредио је Новосађанима феноменалну свирку у Мађарском културном центру “Петефи Шандор”.

ЗЕМЉА ГРУВА

Фанови бендова Партибрејкерс, Ритам Нереда и Планет оф Зеус окупили су се на Спенсу и уживали у више од  три сата ванвременских хитова. Док су неки седећи уживали у програму Дочека, други нису престали да ђускају, што је био случај у Студију М, где је наступио чувени  реге састав Дел Арно Банд и аутентични српско-хрватско-црногорски бенд МАиКА.

МАиКА

Хорови новосадског Универзитета и Саборне цркве “Свети Георгије”, у изведби духовне хорске музике, у Музеју Војводине, у оквиру наступа под називом “Изнад истока и запада” разгалили су присутне својим моћним гласовима.

Битлси, Боб Дилан, Нил Јанг, Велвет Андерграунд и друге светске звезде “свирали” су у Булевар Боокс-у. Ко је био на тој локацији, увелико познатој по добрим свиркама, зна да су ту синоћ наступили Новосађани Плави Птичић, један од најбољих кавер бендова са ових простора, изводећи хитове поменутих легенди којима су вратили присутне на почетке правог рокенрола.

Публика која је била у Америчком кутку такође је доживела право музичко путовање кроз време, до Дина Мартина, Елвиса Прислија и Френка Синатре, на које их је повео вокално инструментални солиста Лоран Прокопић, уз пратњу пијанисте и композитора Давида Клема.

Нико није остао равнодушан пред акробацијама циркуских уметника из Новог Сада, који су извели својеврсни циркуски кабаре “Кабаре Бре” у западном холу новосадског Спенса уз пратњу Александра Дујина са бендом, а чари плеса на изванредан начин дочаране су у оквиру мјузикла “Ко се боји Исидоре Данкан”, у режији Гее Гојак, који је изведен у Галерији Матице српске. У Културном центру “Младост” у Футогу традиционални аранжмани “Сербоплова” учинили су да публика заплови на таласима фолклорног стваралаштва оживљеног кроз нове аранжмане блиске духу данашњице, док је у Заводу за културу Војводине пројекција филма Сегеја Параџанова “Боја нара” обогаћена музиком првокласног представника електронске музике, светског Николаса Жара привукла љубитеље седме уметности.

Дочек 2019. који су Новосађани свесрдно прославили и синоћни Дочек 7527. будући су термини свечаног отварања и затварања 2021. године, године у којој ће Нови Сад бити Европска престоница културе.

извор: Фондација Нови Сад 2021
фото: В. Величковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *