„ДОБРО ДОШАО КУЋИ, ДРАГИ КРАЉУ“

 

Од недељe, 25. новембра 2018. године, највећи војвођански  град – Нови Сад краси споменик Краљу Петру Првом Карађорђевићу!

 

Тачно након 100 година од како је у Новом Саду одржана Скупштина на којој је донета историјска одлука о присаједињењу Баната, Бачке и Барање матици Краљевини Србији, свечано је откривен споменик Краљу ујединитељу – Краљу Петру Првом Карађорђевићу. Свечаност је одржана на препуном Тргу Републике. Председник Србије Александар Вучић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић открили су споменик суверену Краљевине Србије, краљу и једној од најзначајнијих личности у целокупној историји српског народа.  Свечаности су присуствовали највиши представници власти Србије, Републике Српске и покрајине Војводине -председавајући Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, председница Скупштине Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, црквени велодостојници  и бројни други гости.

 

Обраћање председника Александра Вучића

Председник Александар Вучић поручио је да Србију“ нико никада није успео да покори и да то неће успети ни они који то данас покушавају“, a затим додао:

Осетили сте да је Србија данас притиснута са различитих страна, да су разне птице црне боје кренуле да зобају све што стигну по нашој лепој Србији, а ја, уз поштовање великом и старом нашем краљу, само једну реченицу да кажем – Србија зна своју снагу и знамо да нисмо највећи, ни међу највећима, али знамо да Србију никад нико није успео да покори, неће ни они који то данас покушавају.

Председник је захвалио грађанима на одлучности да буду уз своју државу, свој народ и на томе што знају да од Србије нема ништа прече. Он је подсетио на то да је Нови Сад још 1934. године донео одлуку да тај  споменик буде откривен. Речима, „добро дошао кући, стари наш краљу“, Вучић је истакао да нам је требало 84 године да схватимо величину и значај Краља Петра Првог, оценивши да је национална брука што смо такве великане заборављали.

Хвала, краљу ослободиоче, хвала за слободу, а такву слободу какву си изборио, желимо такву и никоме је не дамо…У Новом Саду, у коме су слободни људи одлучили да буду део слободне Србије, драги краљу, добро дошао кући. Споменик су подигла твоја дела, а ми смо се сетили да га поставимо, да нас подсети да ништа важније и прече од Србије немамо…

Вучић је подсетио на то да је краљ Петар веровао у слободу још као двадесетогодишњак, када је превео есеј Стујарта Милера о слободи. Тако је и живео, као официр француске легије странаца, устаник у Херцеговини, избеглица, наш краљ, једини у историји што је пешке и у воловској запрези прошао дуг пут преко Албаније до Солуна да бисмо дошли кући до слободе, нагласио је он.

Та слобода за коју се борио честито, и изборио, камен је темељац модерне српске државе. Слобода коју сте извојевали данас добро разумемо као нашу шансу на живот коју немамо право да пропустимо. Данас, на слободном комаду наше земље, поручујемо да ћемо се борити да својим трудом променимо лице Србије. Радићемо и борићемо се за сваки нови пут, модерну фабрику, нова знања, вештине, живот достојан потомака људи који са тобом изборили слободу. Знајући да настављамо ту свету нит коју сте оставили.

Председник Вучић је рекао да сања и бори се за дан када ће се слободно осећати и слободно дисати сви наши људи, без обзира на то где у овом тренутку живе, и када ће Србија имати „у челику исковано пријатељство, зашто не и љубав, са народима и државама у нашем окружењу”.

О највољенијем српском краљу, Петру Првом Карађорђевићу, и споменику који се њему у част подиже, говорио је и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић. Градоначелник  је рекао да је Нови Сад поносан што је добио споменик који је трајно сведочанство великом владару.

„Овај споменик подсећа на понос и част српског народа, на све који су заједно преживели пакао рата и који су отишли бранећи своју земљу како би ми уживали у слободи“, рекао је Вучевић, додајући да тај споменик подсећа на сваку жртву српског народа.

Градоначелник је закључио:

На споменику су уклесане велике речи краља ослободиоца, да нас заувек подсећају и уче и да нам не дозволе да одустанемо од најважније борбе, за свој народ, своју државу, достојанство и јединство.

 

Пре откривања споменика говорио је глумац Лазар Ристовски, цитирајући део говора Краља Петра Првог Карађорђевића српској војсци код Призрена.

Бронзани споменик висок је четири метра и тежак више од три и по тоне,  дело је Уметничке ливнице „Јеремић“, а израђен је по моделу академског вајара Зорана Ивановића. Са постаментом, висок је око 10 метара, а има и ћириличке натписе на све четири стране. На јужној страни пише „Петар Први Карађорђевић 1844-1921“, на северној „Краљ Србије 1903-1918“. На западној страни је грб Краљевине Србије, а на источној пише „Рума, 24. новембар 1918, Нови Сад, 25. новембар 1918“.

Споменик је откривен уз песму „Востани Сербие“.

Текст: Радомир Чубрановић

Фотографије: Александра Чубрановић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *