Бранка Веселиновић добитница награде за животно дело- „Мали принц“

Награда за животно дело “Мали принц” додељена је глумици Бранки Веселиновић у среду, 18. септембра у њеном дому, два дана након њеног 101. рођендана. Међународни фестивал позоришта за децу у организацији Отвореног универзитета Суботица доделио јој је ово признање за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу.

Најстарија српска глумица поводом награде је изјавила:

„Поздрављам људе из целог света и врло сам срећна што као некадашња међународна амбасадорка Уницефа добијам ово признање. Многи овако дубоку старост не могу да доживе и ја сам једна сам од ретких који у овом добу живота са задовољством, чашћу, поштовањем и узбуђењем примају ову награду. Захваљујући уметничком и хуманитарном раду доживела сам да ми овом доделом честитате 101. рођендан.”

Бранка Веселиновић је српска позоришна, филмска и телевизијска глумица. Најстарија је српска глумица и звезда југословенског филма, са својом 101 годином живота и 81 годином глумачке каријере. Глумила је у више од 100 представа у позоришту, те више од 50 телевизијских серија и филмова.

Поред Бранке Веселиновић, добитник овогодишње награде “Мали принц” је и Ранко Рисојевић, песник, прозаиста, драмски писац, есејиста, историчар математике, преводилац и културни радник. Награда Ранку Рисојевићу биће уручена у оквиру церемоније свечаног отварања, у недељу, 22. септембра у 18.30, у Дечјем позоришту Суботица.

Такмичарски програм отвориће представа “На вуковом трагу” на сцени “Јадран” Народног позоришта у Суботици. Луткарска представа „На вуковом трагу“ Позоришта младих Нови Сад, настала је по роману „Зов дивљине“ Џека Лондона у режији Јакуба Максимова. Представа говори о Баку, добро одгајаном псу густе длаке, који живи у великој куц́и у сунчаној долини Санта Клара, и намењена је деци узраста 10 и више година.

У понедељак, 23. септембра, у такмичарском програму су три представе. „Вила Хелена и принц Áргyéлус“ Луткарског позоришта Харлекин из Мађарске биће изведена у 10.00 у позоришту “Деже Костолањи”. Представа намењена деци узраста од 6 до 12 година је прича о вили и младом принцу, који се заљубљују и боре за праву љубав.

Театар „Петрушка“ из Русије извешће „Бајку о рибару и рибици“ у 15 сати у Дечјем позоришту Суботица. Како сами најављују, главни ликови њихове бајке проналазе нешто што им може испунити жеље на обалама плавог мора. Ово је прича о истинској срећи, могућој једино са љубављу, а никако са материјализмом.

Трећа представа, „24 баке” у извођењу Шијанског уметничког позоришта за децу из Кине биће изведена у 18.30 на сцени “Јадран” Народног позоришта. “Двадесет и четири баке” је прва кинеска драма за децу писана по народним мотивима. Драма је духовита, смешна, топла и осећајна.

Међународни фестивал позоришта за децу један је од најзначајнијих фестивала у региону који више од четврт века окупља ствараоце који су свој рад посветили најмлађима. Са фокусом на луткарству али и са простором за друге уметничке форме, Фестивал континуирано доприноси промоцији и развоју позоришта у Србији.

извор: Агенција КомуниКАрт

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *