23. МЕЂУНАРОДНИ ВИДЕО ФЕСТИВАЛ ВИДЕОМЕДЕЈА

23. Међународни видео фестивал Видеомедеја у продукцији и организацији Удружења за видео уметност Видеомедеја. Међународни видео фестивал Видеомедеја ће се одржати у периоду од 10. до 12. октобра 2019. године на три различите локације у Новом Саду. Сви љубитељи видео уметности ће моћи да уживају у програмском делу фестивала у Музеју савремене уметности Војводине, Малом ликовном салону и кафе галерији Изба.

Сва три фестивалска дана програм почиње у 17х и траје до поноћи, а улаз је бесплатан. Свечано отварање Фестивала заказано је за четвртак, 10. октобра у Кино Сали Музеја савремене уметности Војводине са почетком од 20:00х. Фестивал ће отворити директорица Удружења за видео уметност Видеомедеја, Ивана Сремчевић Матијевић и члан Градског већа за културу, Далибор Рожић.

Фестивал се састоји из такмичарског и ревијалног програма који су, као и претходних година, уредили Ивана Сремчевић Матијевић, Жељко Мандић и Александар Давић. На конкурсу за 23. Видеомедеју пристигло је преко 1000 пријава од којих је око 5% уврштено у фестивалски програм.
Фестивал је био отворен за све, једина ограничења била су да уметнички радови морају бити из протекле две године у односу на годину објављивања јавног конкурса за Фестивал ВИДЕОМЕДЕЈА и да селекциона комисија неће узимати у разматрање радове који садрже увредљиве или агресивне поруке или садржаје.

На фестивал ће у оквиру такмичарског програма бити представљени радови из 18 земаља, док ревијални програм укључује специјалну селекцију радова домаћих аутора Маде ин Сербиа, презентације студената Факултета за дигиталну продукцију Универзитета ЕДУКОНС и презентације чланова жирија – Петра Митрића из Србије, Даве Лојека из Немачке и Мартијн Њинклера из Холандије.

Такмичарски програм састоји се од три селекције – Пројекције, Медијске инсталације и Лунартис. У селекцији Пројекције, биће приказано 19 уметничких радова (видео, филм, анимација), који конкуришу за награду Сфинга, док је у Медијским инсталацијама заступљено 7 уметничких радова (медијске инсталације, ВР (виртуелна стварност) и интерактивни пројекти) међу којима ће бити додељена награда Богданка Познановић. У оквиру селекције Лунартис биће представљено 11 студентских филмова који конкуришу за две награде, Лунартис награду коју додељује жири за најбољи филм и Лунартис награду публике за најбољи филм по мишљењу посетилаца (сабирањем гласова публике).

Медијске инсталације и интерактивни пројекти ће током сва три дана бити постављени у Малом ликовном салону. У кафе галерији Изба посетиоци ће моћи да виде студентске филмове из такмичарске категорије Лунартис који су стигли из престижних филмских академија широм света, радове домаћих аутора из селекције Маде ин Сербиа као и ВР (Виртуелна стварност) уметничке радове светски познатих аутора. У Музеју савремене уметности Војводине приказиваће се уметнички радови из такмичарске селекције Пројекције као и презентације чланова жирија.

Сви љубитељи видео уметности и посетиоци фестивала имају могућност да сазнају нешто више о ауторима и њиховим радовима на нашем сајту у делу Фестивал 2019 или да погледају инсерте из радова Погледај инсерте из целокупног програма 23. Видеомедеје и да се на тај начин упознају са занимљивостима које их чекају на овогодишњој Видеомедеји.

Више о историји фестивала Видеомедеја може се пронаћи на сајту http://videomedeja.org/o-nama/o-festivalu/, a o udruženju Videomedeja: http://videomedeja.org/o-nama/udruzenje/

Овогодишњи покровитељи Видеомедеје су: Град Нови Сад – Градска управа за културу, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и Министарство културе и информисања Републике Србије.

Овогодишњи партнери и подршка Видеомедеје су: ЛИМА (Амстердам), Ав-Арки (Хелсинки), Промофест (Мадрид), „Тhe house of Films“(Мадрид), Културни центар Нови Сад, Кафе галерија Изба, Музеј савремене уметности Војводине, „Seecult“, Радио-телевизија Војводине, Арт магазин. РеФото..

Велико нам је задовољство што из године у годину уметници из најразличитијих крајева света изнова конкуришу за учешће на Видеомедеји и на тај начин формирају неку врсту независне сцене, иако се међусобно разликују по својим уметничким визијама и дометима. Чак и када интенција уметника није потпуно јасна, публика има могућност да кроз различите стилове и уметничке приступе доживи лични импулс и дух времена који је инспирисао уметнике да се изразе.

Видеомедеја је реномиран фестивал аудио-визуелне уметности, те сматрамо да је извештавање о њему значајно за публику која прати културну сцену не само наше државе, већ уметност на светском нивоу. Подршка медија много ће нам значити током припреме, али и у току фестивала, па Вас овим путем позивамо да подржите Видеомедеју и помогнете да на време и на прави начин информишемо грађанство о фестивалском програму и видео пројекцијама.

извор: Видеомедеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *